Στη Βουλή φέρνει για ακόμη μία φορά το θέμα της συμφωνίας φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ειδικότερα, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, αναφέρεται σε ανάλογη υπό εξέταση συμφωνία ΗΠΑ – Ελβετίας που περιλαμβάνει και δημοσίευση ονομάτων φοροφυγάδων και ερωτά αν έχει τεθεί ανάλογος όρος από την Ελλάδα για άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βέρνη συνάντηση Ελβετών και Αμερικάνων αξιωματούχων με αντικείμενο την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης σε 11 ελβετικές τράπεζες να άρουν την ανωνυμία και να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία Αμερικανών καταθετών που φοροδιαφεύγουν.

Μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της Ελβετίας το 2009 να επιβάλει πρόστιμο στην τράπεζα UBS και να την υποχρεώσει να αποκαλύψει τα στοιχεία για 4.450 Αμερικανούς καταθέτες της, η αμερικανική κυβέρνηση επανήλθε ζητώντας να τους δοθεί το σύνολο της αλληλογραφίας των ελβετικών τραπεζών με τους πελάτες τους καθώς και το υλικό από τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους. Επίσης ζητούν όλη την αλληλογραφία και τις επαφές των τραπεζών με νομικούς εκπροσώπους ή διαχειριστές περιουσίας Αμερικανών πελατών, καθώς και όλα τα στοιχεία για πιθανές μεταβιβάσεις κεφαλαίων Αμερικανών καταθετών σε τρίτους.
Η πρόταση των Αμερικανών προβλέπει ακόμα για αντάλλαγμα ότι οι ελβετικές τράπεζες θα αποφύγουν την ποινική δίωξη, αλλά δεν θα αποφύγουν την επιβολή προστίμων.

Στο ίδιο δημοσίευμα του Reuters, εκτιμάται πως οι ελβετικές τράπεζες θα αποδεχτούν την αμερικανική πρόταση, παρ'’ ότι επίσημα η πρόταση δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις δυο πλευρές, ωστόσο τονίζεται ότι σύμφωνα με έγγραφο που αφορά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στη Βέρνη, οι ελβετικές τράπεζες έχουν πάρει σύντομη διορία για να αποδεχτούν γραπτώς την αμερικανική πρόταση.

Με βάση τα παραπάνω

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

- Πότε θα υπογραφεί η διμερής συμφωνία με την Ελβετία για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων;

- Γνωρίζει η κυβέρνηση το ύψος και τη σύνθεση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία; Η επιβολή φόρου επί των καταθέσεων αυτών στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας θα συνοδεύεται από την διατήρηση της ανωνυμίας που αφήνει αρρύθμιστη την ροή του μαύρου χρήματος;

- Έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως όρος στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελβετία, η άρση του τραπεζικού απορρήτου και η διασταύρωση στοιχείων, κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ που όχι μόνο εισπράττουν ήδη αποζημίωση αλλά φαίνεται να εξασφαλίζουν και τα ονόματα όσων φοροδιαφεύγουν;