Το καλοκαίρι του 2010, όταν διασπάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησαν οι Φώτης Κουβέλης και Αλέκος Αλαβάνος δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι ενάμισι χρόνο μετά ο ίδιος χώρος θα διεκδικούσε εκλογικό ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του ΠΑΣΟΚ. Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις όμως αυτό καταγράφουν. Και οι πάλαι ποτέ ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μεταναστεύουν μαζικά προς το ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά, σε ποσοστό κοντά στο 20% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009.
Οι ευοίωνες προοπτικές διευκολύνουν τις συνεργασίες: Η Σοφία Σακοράφα έκλεισε με τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την περασμένη εβδομάδα.

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει συμφωνήσει ήδη με τον πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος Ηλία Ευθυμιόπουλο, το Νίκο Μπίστη που δεν θα είναι όμως στα ψηφοδέλτια, και αναμένει και άλλες προσχωρήσεις από το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ πέριξ του κ. Σημίτη, ο οποίος φαίνεται να ευλογεί τέτοιες κινήσεις.

Πάντως στο επιτελείο του κ. Κουβέλη δεν θέλουν η διεύρυνση να είναι μονόπλευρη και επιδιώκουν συνεργασίες και με στελέχη του λεγόμενου κοινωνικού ΠΑΣΟΚ.

Μια τέτοια συνεργασία αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα, και πάντως μέσα στις γιορτές με τους Ελεύθερους Πολίτες του ανεξάρτητου Βασίλη Οικονόμου.

Στις διαπραγματεύσεις συνέβαλε με επιτυχία ο πρώην βουλευτής Ν. Γαλανός. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο βήμα είναι η συμφωνία με την Ενωτική Κίνηση των Π. Κουρουμπλή, Αλέξη Μητρόπουλου και Νίκου Κοτζιά. Και εδώ οι διαβουλεύσεις είναι πολύ προχωρημένες και φημολογείται ότι Μητρόπουλος και Κουρουμπλής έχουν κλείσει ήδη θέσεις στα ψηφοδέλτια, ενώ ο Κοτζιάς θα είναι στο Επικρατείας.

Πάντως επίσημα η Ενωτική Κίνηση δεν έχει ακόμα δεσμευτεί, απόδειξη ότι σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Κουβέλη.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ
πάντως έχει πρόβλημα με αυτές τις συνεργασίες, κυρίως από την άποψη ότι πολλοί στο εσωτερικό του θα ήθελαν διεύρυνση προς το χώρο της Αριστεράς και όχι μόνο προς το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο εδώ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ο Φ. Κουβέλης είναι κάθετα αντίθετος σε μια τέτοια «επανασυγκόλληση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφαγε «πόρτα» και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ το επιχείρημα του κ. Τσίπρα, ότι η Αριστερά ενωμένη θα μπορούσε να γίνει κυβέρνηση, απορρίφθηκε με ειρωνικά ως χολερικά σχόλια από το ΚΚΕ και την Αλέκα Παπαρήγα.