Το ευρώ δεν είναι απλώς ένα νόμισμα, αλλά μια ανολοκλήρωτη πολιτική, ανέφερε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου των Βασ. Βασιλικού και Γ. Στουρνάρα με θέμα "Η βαθιά ελληνική κρίση - Με τη ματιά ενός λογοτέχνη, υπογραμμίζοντας πως όταν αυτή ολοκληρωθεί (σ.σ. η πολιτική) θα οδηγήσει σε μια Ε.Ε. που θα λειτουργεί ως "κράτος". H υπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. "Η Δημοκρατία χρειάζεται χρόνο. Ούτε γίνεται να κινούμαστε με αλλόφρονα-βίαιο τρόπο, ούτε να μεταθέτουμε συνεχώς τις λύσεις των μεγάλων θεμάτων για το μέλλον, είπε.

«Το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει αίσθηση του χρόνου. Με αποτέλεσμα να χρονίζουν απαντήσεις-λύσεις σε καίρια ζητήματα. Τα πολιτικά κόμματα χρειάζονται αναδιάταξη. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να συναντηθούν το ευρύτερο δυναμικό κέντρο με την υπεύθυνη αριστερά» υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας τρεις είναι οι κύριοι άξονες που πρέπει να βρίσκονται στον πολιτικό προγραμματισμό, ανεξαρτήτως παρατάξεων και χρόνου εκλογών:

Η παραμονή της χώρας στο ευρώ και συμμαχίες εντός Ε.Ε. σε συγκεκριμένους στόχους όπως π.χ. η ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα", το δίκτυο αλληλεγγύης για όλους τους αδύναμους απέναντι στην κρίση κάτι που "είναι υποχρέωση και απόλυτη ευθύνη όλων μας" και οι αναπτυξιακές επενδύσεις, μέσα από διεθνείς στρατηγικές συμμαχίες (π.χ. Κίνα), προσφέροντας σημαντικά και ελκυστικά κίνητρα.