ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίγυπτος: Ένα δράμα δίχως τέλος για τον λαό της Ταχρίρ

Δημοσίευση 20 Δεκεμβρίου 2011, 09:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αίγυπτος: Ένα δράμα δίχως τέλος για τον λαό της Ταχρίρ
Facebook Twitter Whatsapp
Η επανάσταση πέτυχε, αλλά τίποτα σχεδόν δεν άλλαξε στην περίπτωση της Αιγύπτου, αφού παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 10 μήνες από την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Η επανάσταση πέτυχε, αλλά τίποτα σχεδόν δεν άλλαξε στην περίπτωση της Αιγύπτου, αφού παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 10 μήνες από την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Η πλατεία Ταχρίρ είναι γεμάτη διαδηλωτές, οι οποίοι συνεχίζουν να υφίστανται την στρατιωτική βία, ενώ το όνειρο της δημοκρατίας απομακρύνεται ξανά, αφού η βορειοαφρικανική χώρα κινδυνεύει να ακολουθήσει τον δρόμο του Πακιστάν. Η αποχώρηση του επί τρεις δεκαετίες προέδρου της χώρας (1981-2011) γέμισε τους διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ με την ελπίδα ότι η μετάβαση σε ένα δημοκρατικό καθεστώς ήταν πλέον εφικτή έπειτα από δεκαετίες, με την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό να είναι προσωρινή, μέχρι την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.


Τα πράγματα όμως δεν πήγαν κατ' ευχήν, αφού ο στρατός δεν έδειξε την επιθυμία να προκηρύξει σύντομα εκλογές. Παράλληλα, η αναταραχή στο αιγυπτιακό κράτος των πολλών αντιθέσεων (π.χ. αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων) δεν σταμάτησε σχεδόν καθόλου, με τους διαδηλωτές να επιστρέφουν στην πλατεία Ταχρίρ, απαιτώντας από το στρατιωτικό καθεστώς να κάνει βήματα προς τη δημοκρατία. Οι εκλογές τελικά διεξάγονται, με μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία (έχει πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, ενώ οι προεδρικές θα διεξαχθούν στα μέσα του 2012) και όλα δείχνουν ότι η Αίγυπτος οδεύει προς μία ισλαμιστική κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα των βορειοαφρικανικών χωρών.

Την ίδια ώρα, οι βιαιότητες του στρατού κατά των διαδηλωτών συνεχίζονται, με εικόνες-σοκ (από ξυλοδαρμούς έως και γδύσιμο γυναικών) να κάνουν το γύρο του κόσμου και δείχνοντας ότι η ειρήνη στην Αίγυπτο των θρησκευτικών αντιθέσεων είναι προς το παρόν πολύ δύσκολος στόχος.


Εξάλλου, σύμφωνα με τους αναλυτές, με τα τωρινά δεδομένα, το πιο πιθανό είναι η Αίγυπτος να ακολουθήσει τα πρότυπα του Πακιστάν και όχι της Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα τελευταία 40 χρόνια, παρά την ύπαρξη πολιτικής ηγεσίας, ο πακιστανικός στρατός παρεμβαίνει όποτε το θεωρεί αναγκαίο, αλλάζοντας τους συσχετισμούς.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, έχοντας παρέμβει στο Πακιστάν των θρησκευτικών και στρατιωτικών «κυμάτων», σκοπεύουν να πράξουν το ίδιο και στην Αίγυπτο. Δεν είναι τυχαία, εξάλλου, η αλλαγή στάσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, με την Χίλαρι Κλίντον να εκφράζει την εμπιστοσύνης της προς την παράταξή τους. Το Πακιστάν είναι πιο κοντά στην Αίγυπτο, απ' ότι η Τουρκία, παρά τα γεωγραφικά δεδομένα...


Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Με πληροφορίες από Αl-Masry Al-Youm/Worldcrunch