Προσπάθεια να διατηρηθούν ως κεντρικό θέμα της πολιτικής ατζέντας οι επικείμενες εκλογές και ο χρόνος τους καταβάλλεται από την ηγετική ομάδα της ΝΔ, την ώρα που από το Μαξίμου –συνεπικουρούμενο και από διάφορα κέντρα- επιχειρείται στο όνομα της διαμόρφωσης περιβάλλοντος πολιτικής νηνεμίας, να εξαλειφθεί το θέμα από τον πολιτικό διάλογο.
Στην κατεύθυνση αυτή, από την πλευρά της ΝΔ, οικοδομείται προσεκτικά μία ατζέντα που με δύο στόχους:
Πρώτον, να μην ξεχαστεί ο μεταβατικός χαρακτήρας της κυβέρνησης Παπαδήμου και, συναφώς, το χρονικό όριο λήξης της θητείας της. Δεύτερον, να διατηρηθεί η επιλογή των εκλογών ως βαλβίδα εκτόνωσης της κοινωνικής οργής –όπως έχει χαρακτηριστικά σημειώσει ο κ. Σαμαράς- ώστε να μην ανατραπεί το κλίμα πολιτικής και κοινωνικής ομαλότητας.

Τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα άλλωστε, καίτοι δεν εμφανίζουν ιδιαιτέρως «εκλογικά» ενισχυμένη την ΝΔ, διαπιστώνουν μείωση της αρχικής δυναμικής Παπαδήμου, καταδεικνύοντας ένα κλίμα κοινωνικής ρευστότητας, απάντηση στην οποία –όπως εκτιμούν από την Συγγρού- μπορεί να δώσει μόνον η διέξοδος μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ επανέρχεται με συγκεκριμένες προτάσεις επί της οικονομικής πολιτικής, ώστε να διατηρήσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αναγκαία μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ως μέτρο- ανάσα στην βαλλόμενη αγορά, αποτελεί πρόταση που από την Συγγρού επαναφέρουν μετ’ επιτάσεως τις τελευταίες ημέρες.

Εκ παραλλήλου, προχωρούν σε στοχευμένες υπενθυμίσεις των προτάσεων Σαμαρά αναφορικά με σημεία της οικονομικής πολιτικής, τα οποία κατά το παρελθόν, η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε απορρίψει ως ανεδαφικές. Όπως για παράδειγμα η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι το πρόβλημα για το «γαλάζιο» στρατόπεδο, εντοπίζεται στα μέτρα τα οποία θα κληθεί ενδεχομένως να λάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου, ανεξάρτητα από τα προβλπομενα στο μεσοπρόθεσμο, προκειμένου να κλείσουν οι μαύρες τρύπες που αιφνιδιαστικά ανακύπτουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η αύξη του τιμολογίου της ΔΕΗ, θέματα τα οποία θα συζητηθούν στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο και για τα οποία η ΝΔ δε δείχνει ακόμη να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Όλα αυτά, αυταπόδεικτα εντείνουν την εκλογολογία, θέση στην οποία έχουν και σειρά άλλων θεμάτων πολιτικού περιεχομένου. Όπως, π.χ. το ρητό μήνυμα Σαμαρά προς νυν και δυνάμει βουλευτές να παραιτηθούν –βάσει νομικών διαδικασιών- του δικαιώματός τους διεκδίκησης των αναδρομικών, αλλά και η συζήτηση για τις επιχορηγήσεις των κομμάτων, την οποία άνοιξε κοινοβουλευτικά η Δημοκρατική Συμμαχία χθες, με την Ντόρα Μπακογιάννη μάλιστα να αφήνει αιχμές για την τύχη των δανείων που ως κόμμα είχε λάβει η «Πολιτική Άνοιξη». 

Πάνος Ρασσιάς