Ως κορυφαία εθνική προτεραιότητα πρόβαλε την παραμονή της χώρας στο ευρώ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπή της Ελλάδας με θέμα: «Από την κρίση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη». Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι το πραγματικό κόστος μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ θα ήταν η διάλυση του κοινωνικού ιστού, ενώ σημείωσε ότι με την κρίση έχει διαρραγεί ο εθνικός ιστός, αφού «κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και για τίποτα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ακόμη ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά για τη χώρα αν είχαμε, όπως είπε, προϋποθέσεις πολιτικής συναίνεσης από την αρχή και «αν το ζήτημα της μείωσης του χρέους είχε ωριμάσει στους εταίρους μας από την αρχή».

«Θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί μια άλλη διαδρομή αν η κοινωνία των πολιτών ήταν ανοιχτή στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών από την αρχή. Θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί μια άλλη διαδρομή αν η χώρα διέθετε ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα από την αρχή», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε επίσης τα τέσσερα αναγκαία βήματα προκειμένου, όπως ανέφερε, να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αλλά και με τις αγορές. Το πρώτο, τόνισε είναι να διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα επιστροφής των καταθέσεων.

Το δεύτερο, συνέχισε, είναι να μείνουμε στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα δύο είναι να πειστεί η μεσαία τάξη «ότι υπάρχει και θα υπάρχει», αλλά και ο κάθε πολίτης «ότι δεν θα μείνει μοναδικό και εγκαταλειμμένο θύμα της κρίσης».

Πηγή: naftemporiki.gr
TAGS