Στην αρχή, ήταν και πρωί- πρωί, δεν ήθελαν να το πιστέψουν. Στη συνέχεια, άρχισαν να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Η δικαιολογία ότι το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναβλήθηκε και θα συνεδριάσει την Τρίτη μετά τα Χριστούγεννα γιατί σήμερα θα συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο, δεν έπειθε. Οι δεύτερες σκέψεις έφεραν σε πρώτο πλάνο το ενδεχόμενο ο Γιώργος να κωλυσιεργεί και να επιχειρεί να υποβαθμίσει μια συνεδρίαση στην οποία η εσωκομματική αμφισβήτηση, είχε επενδύσει πολλά.

Θυμίζουμε ότι οι βενιζελικοί προεξοφλούσαν πως σήμερα ο Γιώργος θα άνοιγε τη διαδικασία για τη διαδοχή του, ότι θα… ξεκαθάριζε το τοπίο.

Από την άλλη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μόλις μια μέρα πριν, δήλωνε ότι θα έπρεπε να είχαμε αποφύγει το Μνημόνιο, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου: «από την στιγμή που μπήκαμε στο μνημόνιο δε διαπραγματευτήκαμε σωστά και βέβαια αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στην διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει».

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνειδητοποίησαν ότι η διευρυμένη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν προσφέρεται για πολλές συζητήσεις. Είχαν ήδη κληθεί οι υπουργοί- μέλη του ΠΑΣΟΚ, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο πρόεδρος της Βουλής και ετοιμαζόταν η πρόσκληση και στους υφυπουργούς. Όλοι αυτοί, μαζί με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, κάνουν καμιά εξηνταριά άτομα και ο αριθμός αλλά και το εύρος του διαλόγου που μπορεί να γίνει, δεν προδιαθέτουν για σοβαρές ανακοινώσεις.

Ήρθε και ο Παναγιωτακόπουλος να δηλώσει ότι για να συνεδριάσει το ΠΑΣΟΚ θα ρωτάει τον Παπαδήμο, έδεσε το γλυκό. Η γκρίνια, η εσωστρέφεια και οι ατάκες έφτασαν και πάλι στο ζενίθ. Στη γκρίνια, πρωταγωνιστούσαν εκείνοι οι οποίοι θέτουν θέμα διαδοχής. Στις περιπαικτικές ατάκες, οι «πιστοί» του Γ. Παπανδρέου.

Ως την Τρίτη, έχουμε πολλά να ακούσουμε.  


Θέμης Δαγκλής