Το νέο «ψαλίδι», το τρίτο κατά σειρά, στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να... κλειδώσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδρίαση στις 13.00 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα γίνουν κατά 15% μεσοσταθμικά και θα φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 40%, Αντίστοιχες μειώσεις θα γίνουν και στα εφάπαξ βοηθήματα και θα ισχύσουν από την 1.1.2012.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μειώσεις θα αφορούν τα ελλειμματικά ταμεία και θα αφορούν τόσο τις καταβαλλόμενες, όσο και όσες χορηγηθούν εφεξής, επικουρικές συντάξεις.

Τα επικουρικά ταμεία εμφανίζουν έλλειμμα 850 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 και χωρίς τη λήψη επώδυνων μέτρων θεωρείται βέβαιο ότι το 2015 δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.  

Μεσοσταθμικά οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν κατά 15% στους νέους αλλά και στους ήδη συνταξιούχους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ταμείων οι μειώσεις θα φθάσουν και το 40%. Θα προέλθουν από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, το οποίο ωστόσο δεν θα «πέσει» κάτω από το 20% του συντάξιμου μισθού.    

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει, τέλος, την ενοποίηση σε ένα ταμείο (ενιαίο επικουρικό μισθωτών) των επικουρικών ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεων κοινής ωφελείας), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικού τομέα)

Η ένταξη στο νέο ταμείο θα είναι εθελοντική, ωστόσο όποιο ταμείο δεν ενταχθεί, θα αναλαμβάνει να καλύπτει με τις δικές του οικονομικές δυνάμεις τις παροχές και δεν θα μπορεί στο μέλλον - εφόσον δεν μπορεί να ανταποκριθεί - να ζητήσει εκ των υστέρων την ένταξή του σε αυτό.  

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και των «γαλάζιων» υπουργών στο θέμα, καθώς το ενδεχόμενο διαφοροποίησής του θέτει υπό αμφισβήτηση την κυβέρνηση Παπαδήμου.   

«Η ΝΔ δε στηρίζει νέα μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων», διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας του κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος.


Σχετικά Θέματα:

Ενδοκυβερνητική κρίση: Η ΝΔ αρνείται τη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων