Τον Ιανουάριο του 2012 αναμένεται να έρθουν στο "φως" οι λεπτομέρειες του πορίσματος των Ορκωτών Λογιστών για τις χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων την περίοδο 2000-2010. Το πόρισμα βρίσκεται ήδη στα χέρια του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Θανάση Τσούρα, ενώ «σχετική λεπτομερής ενημέρωση της Επιτροπής, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών θα υπάρξει εντός του Ιανουαρίου του 2012», αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης εννέα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ανεξάρτητου Παναγιώτη ΚουρουμπλήΟ υφυπουργός ξεκαθαρίζει ότι το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμη διαδικασία για να επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν σε ΜΚΟ αν δεν χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από τις συμβάσεις, ενώ επισημαίνει ότι «την τελευταία διετία 2010-2011 δεν εγκρίθηκαν νέα αναπτυξιακά προγράμματα». 

Ο έλεγχος των στατιστικών στοιχείων χρηματοδοτήσεων ΜΚΟ είχε αναταθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών στην εταιρεία Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών (ΣΟΛ ΑΕ) και στο πόρισμα που έχει φθάσει στην Επιτροπή της Βουλής περιλαμβάνονται και όλα τα στοιχεία των χρηματοδοτήσεων της περιόδου 2000-2010. 

«Πολλές ΜΚΟ, φορείς και ιδρύματα έφεραν εις πέρας εκατοντάδες προγράμματα σε δεκάδες χώρες του πλανήτη, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας στις χώρες αυτές», αναφέρει ο κ. Δόλλης και προσθέτει και ότι «παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα, η εμπειρία της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας της Ελλάδας των τελευταίων 10 ετών είναι γενικά ενθαρρυντική», σημειώνοντας ότι ο ρόλος της ΥΔΑΣ και γενικότερα του υπουργείου Εξωτερικών στο τομέα αυτό είναι ενθαρρυντικός. 

Με το έγγραφο του, ο υφυπουργός ενημερώνει τους βουλευτές ότι η επανεξέταση του Ειδικού Μητρώου των ΜΚΟ της ΥΔΑΣ θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο της ΥΔΑΣ, στο οποίο καθορίζονται αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις εγγραφής στο Ειδικό Μητρώο ΜΚΟ, και οι οποίες θα ελέγχονται ως προς την ικανότητά τους να διαχειριστούν αναπτυξιακά προγράμματα και δράσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Συνεπώς θα απαιτηθεί η δημιουργία νέου Μητρώου των ΜΚΟ με τα αυστηρά κριτήρια του νέου θεσμικού πλαισίου της ΥΔΑΣ, ενώ θα απαιτηθεί εξ΄ αρχής εγγραφή των ΜΚΟ που θα πληρούν τα κριτήρια», ενημερώνει επιπλέον ο κ. Δόλλης και προσθέτει ότι, μέχρι την ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου, η εγγραφή νέων ΜΚΟ στο Μητρώο της ΥΔΑΣ έχει ανασταλεί όπως και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος νέων προγραμμάτων.

Ο υφυπουργός ξεκαθαρίζει επίσης ότι «το υπουργείο Εξωτερικών θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμη διαδικασία για να επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν σε ΜΚΟ και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις από τη σύμβαση χρηματοδότησης και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο».