Είναι χρέος των κομμάτων που συγκατοικούν να συνεργαστούν ειλικρινά για να ξορκίσουν τον εφιάλτη της δραχμής και της εθνικής υποτίμησης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος
Ο κ. Δασκαλόπουλος προειδοποίησε ότι σήμερα παίζεται αν θα παραμείνουμε ή όχι στην Ευρώπη και τόνισε: " Δεν υπάρχουν περιθώρια για εκλογολογία. Αν η κυβέρνηση δεν προφτάσει, η Ελλάδα θα πεινάσει".

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου προειδοποίησε ότι η ζημιά στον παραγωγικό ιστό και τις επιχειρήσεις της χώρας κινδυνεύει να γίνει ανεπανόρθωτη. Τάχθηκε, επίσης, κατά των επικείμενων αυξήσεων στο ρεύμα. Τόνισε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μοναδική συνταγή, ούτε να εφαρμόζεται επί μακρόν. Άφησε, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο και ελαστικότερων εργασιακών σχέσεων. Επανέλαβε, τέλος, ότι ο ΣΕΒ δεν ζητά κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης ούτε μείωση των κατώτερων μισθών.

«Το πλαίσιο συμφωνίας για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου περιλαμβάνει και τη νέα δανειακή σύμβαση για την οποία κανένας δεν μιλά», ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το πιο κρίσιμο και αφορά το πρόγραμμα δράσης για την επόμενη τριετία. Αυτό δεν μου φαίνεται ότι μπορεί να γίνει, ιδίως όταν δεν έχει καν συζητηθεί».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επέρριψε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα τόσο για τη μέχρι σήμερα πρακτική όσο και για τη στάση του έναντι της κυβέρνησης συνεργασίας. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για κομματικά ή εσωκομματικά παιχνίδια. Αν τα κόμματα με τη συμπεριφορά τους υπονομεύσουν την προοπτική της κυβέρνησης στην οποία μετέχουν, θα αυτοϋπονομευθούν και θα εκτεθούν στη συνείδηση των πολιτών», υπογράμμισε.

«Το πολιτικό σύστημα είχε χρεοκοπήσει ηθικά και κοινωνικά, πριν ακόμη οδηγήσει τη χώρα στην οικονομική χρεοκοπία. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα κριθεί στην πράξη και οριστικά αν μας θέλει η Ευρώπη και αν εμείς θέλουμε την Ευρώπη. Ή θα υπογράψουμε τη νέα δανειακή σύμβαση δεσμευόμενοι στο πρόγραμμα δράσης και μεταρρυθμίσεων που αυτή συνεπάγεται για την επόμενη τριετία ή θα πεινάσουμε εκτός Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν έχει χώρο για μια Ελλάδα στην οποία σέρνουν το χορό οι δήθεν φιλολαϊκές δυνάμεις των αμετανόητων του χθες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος.

Τάχθηκε, πάντως, κατά της συγκρότησης ολιγομελούς τεχνοκρατικής κυβέρνησης, στα πρότυπα της Ιταλίας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ προειδοποίησε ότι ακόμη και οι πιο δυνατές επιχειρήσεις, «που επί δύο χρόνια αντέχουν, παρόλο που οι πωλήσεις κατέρρευσαν, τα κέρδη έγιναν ζημιές και ρευστότητα δεν υπάρχει», σήμερα δυσκολεύονται να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους και βλέπουν μπροστά τους το λουκέτο. «Η ζημιά στον παραγωγικό ιστό κοντεύει να γίνει ανεπανόρθωτη», είπε και υπογράμμισε ότι «η ιδιωτική οικονομία καταστρέφεται όχι από δικά της λάθη αλλά από τις ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργεί το αβάσταχτο κρατικό χρέος και τα συνεχιζόμενα ελλείμματα που το τροφοδοτούν. Η κοινωνία εξακολουθεί να πληρώνει πολύ ακριβά το πτωχευμένο καθεστώς της μεταπολίτευσης, που βρήκε λύση μόνο στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, στους υπέρογκους φόρους, τις έκτακτες εισφορές και τα χαράτσια σε βάρος όλων των πολιτών, προκειμένου να μη θίξει τους κομματικούς πελάτες του».

Για τα εργασιακά, ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι ούτε η τρόικα, ούτε η κυβέρνηση έχουν θέσει θέμα κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ότι ο ΣΕΒ έμπρακτα στηρίζει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ δεν θέτει θέμα μείωσης των κατώτερων μισθών. Άφησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να συγκλίνουν προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς και την προοπτική απολύσεων στο Δημόσιο. «Το Δημόσιο πρέπει να προσαρμοστεί με όλους τις τρόπους. Δεν μπορεί να συζητάμε για απολύσεις στο Δημόσιο και να ξεχνάμε ότι στον ιδιωτικό τομέα έχουμε χιλιάδες ανέργους και απολυμένους», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι η συνταγή των περικοπών και της λιτότητας είναι αναγκαία και αναπόφευκτη για ένα διάστημα, αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη συνταγή ούτε μπορεί να κρατά για πολύ καιρό.

Σε ερώτηση, τέλος, για τις επικείμενες αυξήσεις στο ρεύμα, είπε ότι επιβαρύνουν τις πιο πολύτιμες επιχειρήσεις, που είναι οι εξαγωγικές και τόνισε ότι ενώ λαμβάνονται μέτρα για τον τουρισμό, αγνοείται η βιομηχανία η οποία συνεισφέρει διπλάσιο ποσοστό στο ΑΕΠ.
TAGS