«Ελπίζω ότι ο κύριος Παπαδήμος, φωνάζοντας τους αρχηγούς θα τους θέσει προ των ευθυνών τους. Διότι η λογική ότι θα καλύψω την αλήθεια, θα λέω πράγματα θολά μέχρι τις εκλογές για να γίνουν οι εκλογές σε ένα θολό τοπίο και μετά να πάρουμε τα μέτρα νομίζω ότι είναι αυτοκτονική λογική», είπε η Ντ. Μπακογιάννη, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, σε συνέντευξή της στον «ΒΗΜΑ FM». Σχολιάζοντας τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό δήλωσε: «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξη γιατί βλέπω ότι τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα και εξακολουθούν με έναν τρόπο εμφανώς υποκριτικό, για να μην πω φαρισαϊκό, να κινούνται προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο ομίχλης. Να κερδίσουν χρόνο χωρίς να πουν ποια είναι η πραγματικότητα και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί». 

Όσον αφορά στις εκλογές θεωρεί πως «το ερώτημα δεν είναι να κάνουμε εκλογές. Βεβαίως θα κάνουμε εκλογές. Το ερώτημα είναι πότε θα κάνουμε εκλογές και με ποιες συνθήκες θα κάνουμε εκλογές. Διότι δεν είμαστε μόνοι μας στο παιχνίδι αυτό.

Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί το ελληνικό κομματικό σύστημα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση εμάς μας χρειάζονται 86 δισεκατομμύρια τον Μάρτιο. 86 δισεκατομμύρια και για τις δανειακές μας υποχρεώσεις, αλλά 86 δισεκατομμύρια και για να πληρώσουμε το ελάχιστο που πληρώνει το κράτος σήμερα που είναι μισθούς και συντάξεις. Εάν αυτό δεν έχει λυθεί με μια νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα έχει καλύψει το 10% του ελλείμματος του φετινού, απλούστατα δεν θα πάρουμε τα λεφτά. Δηλαδή δεν μπορεί κανείς να εθελοτυφλεί σε αυτή την ιστορία».

Ποιες είναι όμως οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας; Η κ. Μπακογιάννη είπε «ε
γώ θα πρότεινα πρώτον να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών για την διαπραγμάτευση η οποία πρέπει να γίνει τώρα. Όποιος θεωρεί πραγματικά ότι έχει να προσφέρει κάτι σε αυτή τη διαπραγμάτευση, οφείλει κατά τη γνώμη μου να καταθέσει τις προτάσεις του.

Εμείς, η Δημοκρατική Συμμαχία, που δεν έχουμε συμμετοχή στην κυβέρνηση καταθέσαμε τις προτάσεις μας την τρόικα. Της είπαμε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτή τη φορολογία. Θεωρούμε ότι πρέπει να μειωθεί ο Φ.Π.Α. διότι θα έχουμε τόσα έσοδα παραπάνω.

Θεωρούμε ότι οι πολύ μεγάλες συντάξεις, οι μη ανταποδοτικές βεβαίως πρέπει να κοπούν. Επίσης υπάρχουν συντάξεις που δεν έχουν πληρωθεί. Δεν μπορεί κανένας να αγγίξει τις συντάξεις, οι οποίες είναι κάτω των 1000 ευρώ διότι αυτό είναι άδικο και τρελό».

Για το πως μπορούν να συμφωνήσουν τα κόμματα σε ένα τέτοιο πρόγραμμα παραμονές εκλογών, όταν η ΝΔ θα έχει ως κεντρικό προεκλογικό στοίχημα «ψηφίστε μας για να τα διαπραγματευθούμε όλα από την αρχή», θεωρεί ότι «δεν μπορεί να το κάνει αυτό η ΝΔ. Και αν σήμερα έχουν μερικοί άνθρωποι της ΝΔ αυτή την ψευδαίσθηση, διότι δεν την έχουν όλοι, ξέρουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Πρακτικά για να διαπραγματευτείς είναι σαν το ταγκό: θέλει δυο. Ο δεύτερος ο οποίος διαπραγματεύεται μαζί σου, σου λεει ότι θα διαπραγματευτείτε μέχρι την ημερομηνία που θα εκταμιεύσουμε τα λεφτά, το Μάρτιο. Εάν τα θέλετε τα λεφτά. Άρα μέχρι το Μάρτιο αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί να πάει η διαπραγμάτευση για τον Ιούνιο, όπως πιστεύουν κάποιοι».

Τέλος, θέλησε να σχολιάσει το πολιτικό σκηνικό: «Οι πολίτες πρέπει να βγουν στα κεραμίδια. Βλέπουν μια κατάσταση στην οποία το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τη διαδοχή του.

Έχουμε έναν υπουργό, ο οποίος συμμετείχε σε αυτή τη κυβέρνηση επί δυο χρόνια, να διαπιστώνει ότι ήταν καταστροφική η πορεία της κυβέρνησης του. Έχουμε μια παρέλαση υποψηφίων και μια συζήτηση αν μπορεί ή δεν μπορεί να γίνει εκλογή από τη βάση και αν έχουν ή δεν έχουν λεφτά για να κάνουν την εκλογή από τη βάση, λες και υπάρχει ένας Έλληνας σήμερα ο οποίος να ενδιαφέρεται και να είναι αυτό το πρόβλημα του.

Και από την άλλη μεριά η ΝΔ, που λεει ότι εμείς δεν θα συμφωνήσουμε σε τίποτα, δεν θα κάνουμε τίποτα, περιμένετε, τα μολύβια κάτω. Να προσθέσω και το ΛΑΟΣ. Ανάμεσα στις 9 το πρωί που κάνει μια δήλωση ο κος Καρατζαφέρης και στις 2, έχει πει τα πάντα. Όλες τις δυνατές θέσεις. Εγώ το τέταρτο κόμμα, το οποίο απλώς στηρίζει αυτή τη κυβέρνηση με τη ψήφο του, έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά».