«Σε βαθιά κρίση» είναι η Δικαιοσύνη, τόνισε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, κατά την παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου για «τη δίκαιη δίκη και την αντιμετώπιση φαινομένων αρνησιδικίας».
Αναφερόμενος ο υπουργός στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, επισήμανε ότι «στη χώρα μας δεν έχουμε καθυστερήσεις, έχουμε αρνησιδικία», η οποία επιδεινώνεται και «συμβάλλει αποφασιστικά στην επικράτηση πολύμορφης ανομίας και ατιμωρησίας».

«Δεν μπορεί να υπάρξει επιείκεια και ανοχή σε αυτό το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, γιατί δεν διαβρώνει μόνο τον κοινωνικό ιστό, δεν υπονομεύει μόνο τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά αποτελεί και τροχοπέδη στην οικονομική ζωή και την ανάπτυξη. 

Ακόμη, ο υπουργός «χαρτογράφησε» τη σημερινή κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης και παρουσίασε στους συναδέλφους του στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν τα προβλήματα, που απασχολούν τη Δικαιοσύνη, και τις συνέπειές τους.

Δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη από τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία: 

1) Από το 1997 μέχρι σήμερα, η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε 360 υποθέσεις για υπερβολικές καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, από όλα τα δικαστήρια, πολιτικά, ποινικά και διοικητικά. 

 2) Υπάρχει υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε η χώρα μας, γιατί καθυστέρησε η έκδοση απόφασης 27 ολόκληρα χρόνια

3) Καταδικαστήκαμε σχετικά και έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα 8.420.822 ευρώ για χρηματικές αποζημιώσεις και ηθική ικανοποίηση με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

4) Η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι τέταρτη κατά σειρά μεταξύ των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συστηματικά και κατ' επανάληψη παραβιάζει τον εύλογο χρόνο στην απονομή της Δικαιοσύνης. 

5) Μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υποβλήθηκαν 288.739 μηνύσεις το δικαστικό έτος 2010-2011. Εισήχθησαν στα Μονομελή και Τριμελή Πλημμελειοδικεία 117.247 υποθέσεις. Κατά την έναρξη του τρέχοντος έτους εκκρεμούσαν προς εκδίκαση, στο Τριμελές 46.510, στο Μονομελές 88.564, στα Ασφαλιστικά 7.541, στο Τριμελές Ανηλίκων 157 και στο Μονομελές Ανηλίκων 1.743 υποθέσεις. Στα Τριμελή Πλημμελειοδικεία με εξαίρεση τα Αυτόφωρα, δεν εκδικάζονται κατά μέσο όρο πάνω από 10 υποθέσεις.

6) Για τις πολιτικές υποθέσεις το προηγούμενο δικαστικό έτος 2010-2011 εισήχθησαν 196.623 και εκδόθηκαν 132.870 αποφάσεις. 

7) Για τα Διοικητικά Δικαστήρια το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων ανέρχονταν τον Ιούλιο του 2011 σε 466.219. Έως τις 20.7.2011 εκκρεμούσαν 165.452 φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις.

8) Στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι εκκρεμείς υποθέσεις το 2010 ανέρχονται σε 35.631, το 2009 ήταν 31.699 και από αυτές περαιώθηκαν οι 8.700.

 9) Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι εκκρεμείς για προσδιορισμό υποθέσεις από το 2005 μέχρι τις 30.9.2011 ανέρχονταν σε 30.365».

Αναφορικά με τον προσδιορισμό των νέων υποθέσεων (καθορισμός δικασίμων) η κατάσταση είναι «εξίσου δραματική», υπογράμμισε ο Παπαϊωάννου και προσέθεσε: «Στο Πρωτοδικείο Αθηνών στα ασφαλιστικά μέτρα χορηγείται δικάσιμος για τον Ιούνιο του 2012, στις μισθωτικές διαφορές για τον Οκτώβριο του 2013, στις εργατικές διαφορές για τον Ιούνιο του 2014, στην τακτική διαδικασία για τον Οκτώβριο του 2015, στα συναινετικά διαζύγια για τον Ιανουάριο του 2013, στις εμπορικές διαφορές για τον Φεβρουάριο του 2015 και στις διατροφές για τον Ιανουάριο του 2013». 

 «Ακόμη πιο δραματική» είναι η κατάσταση στα Διοικητικά Δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας ως προς τον προσδιορισμό των νέων υποθέσεων, ανέφερε ο υπουργός. Ειδικότερα, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ο προσδιορισμός νεοεισερχομένων υποθέσεων, δηλαδή ο ορισμός δικάσιμου γίνεται έπειτα από τρία χρόνια, στο Διοικητικό Εφετείο μετά από ενάμισι χρόνο και στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά μέσο όρο μετά από δύο χρόνια. 

 Ο υπουργός κατέληξε: «Έπειτα από ουσιαστικό διάλογο που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τις ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας, με τις ενώσεις των Δικαστών, με τους Δικηγορικούς Συλλόγους και με τη συνεργασία έμπειρων νομικών, έχει καταλήξει στην προώθηση 100 και πλέον τολμηρών μέτρων, με τα οποία φιλοδοξεί να θεμελιώσει ένα δίκαιο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας και να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αρνησιδικίας. 

Η ένταση εκφοράς του λόγου μας δεν βοηθά. Χθες, στην διακομματική – των 3 συγκυβερνώντων κομμάτωνστην οποία παρουσίασα  δύο νομοθετικές μου πρωτοβουλίες, πριν τις φέρω στο Υπουργικό Συμβούλιο, και τα δύο άλλα κόμματα μου είπαν «όχι». Προτίμησα να συνεχίσω τον διάλογο, για να υπάρξουν έστω κάποιες συμπτώσεις, αντί να καταγγείλω τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.


O υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια του υπουργικού τοποθετήθηκε απατώντας στον κ. Παπαιωάννου:

«Πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση και αυτή τη θέση θα ήταν δημαγωγία εάν δεν συνοδευόταν από μια μαχητική της στήριξη

α) Σε ό, τι αφορά την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου 

β) σε ό, τι σχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη, με την έννοια της υποχρέωσης αυτής της κυβέρνησης, να άρει τα εμπόδια που δημιουργεί η γραφειοκρατία στη Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη.

Και η συμμετοχή της Δικαιοσύνης στην οικονομική καθυστέρηση αποτελεί το 50% του συνολικού προβλήματος. Άρα πρέπει να διευκολύνουμε την κοινή προσπάθεια ως προς τον τομέα αυτό. Ας επιλέξουμε, λοιπόν, ό, τι μας ενώνει για να προχωρήσουμε. Σήμερα στην Ελλάδα, υπάρχει κατουσία αρνησιδικία. Οι πολίτες δεν προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, όταν ξέρουν πως θα περάσουν πολλά χρόνια έως να υπάρξει λύση στο θέμα τους. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει, πρωτίστως για τα θέματα που έχουν σχέση με την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία».