To ότι η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο θα είχε μικρή (έως και μηδενική) περίοδο χάριτος ήταν γνωστό από την ώρα που σχηματίστηκε.  Ενώ δεν έχει συμπληρώσει ενάμιση μήνα ζωής, το κυβερνητικό σχήμα δεν πείθει ούτε εντός, ούτε εκτός συνόρων για την αποτελεσματικότητα στους στόχους που έχει θέσει, με τα γερμανικά ΜΜΕ να εκφράζουν ανοιχτά την αμφιβολία τους για την επιτυχία του μέχρι πρότινος «εκλεκτού» πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ. Τα ΜΜΕ της Γερμανίας δεν θα μπορούσαν να μην ασχοληθούν με την πορεία της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζοντας την δυσπιστία για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Το περιοδικό Focus αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι «συμβαίνει αυτό για το οποίο προειδοποιούσαν όλοι», αφού «από την ημέρα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη το κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων».

«Η κυβέρνηση του Παπαδήμου δεν μπορεί προφανώς να τηρήσει τα συμφωνηθέντα» αναφέρει το δημοσίευμα, που έχει ως βάση τηλεγράφημα του Reuters. Σύμφωνα με το περιοδικό, το ΔΝΤ έχει εκφραστεί επικριτικά για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται και ότι ζητά επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, οπότε θα διεξαχθούν νέες εκλογές, τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων με τους πιστωτές, καθώς αυτό συνιστά όρο για την διασφάλιση του δευτέρου πακέτου στήριξης ύψους 130 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο, η ιστοσελίδα του Spiegel είχε κάνει λόγο για «Το νηφάλιο κομπιούτερ της Αθήνας».

Οι γερμανικές επικρίσεις δεν αναφέρονται μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, με αφορμή την δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Η λαϊκή εφημερίδα Bild, χαρακτήρισε ως «δήλωση χρεοκοπίας» τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών, αφού «η εξυγίανση της χώρας συνιστά ένα ζήτημα που μπορεί να διευθετηθεί μόνο εάν συμπράξουν όλοι, όμως οι πολιτικοί κάθονται πάνω σε περιουσίες αξίας εκατομμυρίων».

«Οι Έλληνες φίλοι μας καταφέρνουν κάθε φορά με κάτι νέο να μας αφήνουν άφωνους. Οι Έλληνες πολίτες επιβαρύνονται –και δικαίως- με σκληρά μέτρα λιτότητας. Οι μισθοί στο δημόσιο περικόπτονται και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους. Η εξυγίανση της χώρας συνιστά ένα ζήτημα που μπορεί να διευθετηθεί μόνο εάν συμπράξουν όλοι, όμως οι πολιτικοί κάθονται πάνω σε περιουσίες αξίας εκατομμυρίων. Πως θα ζητήσουν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν εκατομμύρια κρυμμένα σε ελβετικές τράπεζες από τους πολίτες σκληρές θυσίες; Σε περιόδους κρίσης οι άνθρωποι χρειάζονται πρότυπα, που τους δείχνουν μια ηθική βασική γραμμή. Στην Ελλάδα αυτή η γραμμή ακούει στο όνομα: "Ο σώζων εαυτόν σωθήτω"», γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

Tην ίδια ώρα, η δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης της VPRC για το περιοδικό «Επίκαιρα» δίνει άλλο ένα δείγμα «ξεθωριάσματος» της κυβέρνησης συνεργασίας, εντός συνόρων.

Το 40% των πολιτών δεν εμπιστεύεται καθόλου την κυβέρνηση, το 25% την εμπιστεύεται λίγο, ενώ το 78% πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Παράλληλα, διίστανται οι απόψεις για το θέμα της διάρκειας που θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση Παπαδήμου αφού το 43% είναι εναντίον της παράτασης της θητείας της με το 40% να θέλει να συνεχιστεί και μετά το Φεβρουάριο, με το 17% να μην έχει άποψη προς το παρόν.

Β.Β.


Με πληροφορίες από Deutsche Welle