Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί το περιεχόμενο της αποψινής συνάντησης ανάμεσα στον Λουκά Παπαδήμο και τον Αντώνη Σαμαρά, με την ατζέντα των συνομιλιών να εκτιμάται ως ιδιαιτέρως διευρυμένη, μετά και τις δύο διαδοχικές επεισοδιακές συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, από τις οποίες κατεγράφησαν οι διακριτές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα τρία κόμματα που συμμετέχουν. Στα δύο στρατόπεδα, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., υψηλόβαθμα στελέχη δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι η πλευρά του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να καθορίσει την κυβερνητική ατζέντα, φέρνοντας προς έγκριση νομοσχέδια τα οποία μόνο περιφερειακά σχετίζονται με τις απαιτήσεις της τρόικας, δεν έχουν το χαρακτήρα τού επείγοντος αλλά και ιδεολογικά βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από τις θέσεις της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Κυβερνητικός αξιωματούχος μάλιστα, προερχόμενος από την κεντροδεξιά πτέρυγα, επεσήμανε στο Newpost.gr ότι η ΝΔ ή ο ΛΑ.Ο.Σ. θα μπορούσε να φέρει νομοσχέδιο για την ιθαγένεια (θέμα για το οποίο, υπενθυμίζεται, είχε προκληθεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση), το οποίο σημείωνε «αντίκειται στις ιδεολογικές αντιλήψεις του ΠΑΣΟΚ. Αν ερχόταν όμως, τι θα έλεγαν; Ότι πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση και άρα θα το ...κατάπιναν;»...

Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται από τους «πράσινους» υπουργούς –τον κ. Κουτρουμάνη και τον κ. Παπαϊωάννου- ότι οι περαιτέρω περικοπές στις επικουρικές περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο και τον προϋπολογισμό ενώ, το νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη συντείνει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στις δικαστικές διαδικασίες, δεν πείθουν τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Η πραγματικότητα δείχνει να βρίσκεται κάπου στο μέσον, με τους μετέχοντες στην κυβέρνηση Παπαδήμου, να εμφανίζονται ότι «τραβούν το σκοινί» όλο και περισσότερο, ο καθένας από την πλευρά του. Βασικότερος λόγος είναι η διογκούμενη εκλογολογία, η οποία εκτοπίζει από το επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας, οποιοδήποτε άλλο θέμα. Κυρίως δε, τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξέλιξη του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δανειακής σύμβασης, βάσει των αποφάσεων της 26ης-27ης Οκτωβρίου.

Ως εκ τούτου, με τα δεδομένα που διαμορφώνονται από τα πολιτικά παιχνίδια που εξαλίσσονται στο παρασκήνιο, ο Πρόεδρος της ΝΔ πιθανολογείται σήμερα να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό το ενδεχόμενο καθορισμού συγκεκριμένης ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Κάτι που δημοσίως έχει διατυπωθεί ως αναγκαιότητα ακόμη και από υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ως μέθοδο ανάσχεσης της εκλογολογίας. Στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμάται ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει ενημέρωση και για την εξέλιξη του PSI, στις διαπραγματεύσεις για το οποίο τα τελευταία 24ωρα εμφανίζονται εμπόδια.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, να διατυπωθεί από την πλευρά Παπαδήμου επιθυμία για αλλαγές προσώπων στην κυβερνητικής σύνθεση, ώστε να μην συνυπολογίζεται το πολιτικό κόστος και οι κομματικές εντολές. Σε αυτό το θέμα ο κ. Σαμαράς δεν εμφανίζεται να έχει πρόβλημα, καθώς είναι προφανές θα διευκολυνθεί στην προσπάθειά του να μην ταυτιστεί η ΝΔ με κυβερνητικές αποφάσεις που εντείνουν την κοινωνική οργή.