Κόκκινη γραμμή αποτελεί για τον Αντώνη Σαμαρά το θέμα των συντάξεων, καθώς είναι αποΦασισμένος να εμμείνει μέχρι τέλους στην απόφασή του να απορρίψει περαιτέρω περικοπές, αδιαφορώντας για τις πολιτικές παρενέργειες.  Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο Πρώτο Θέμα ξεκαθάρισε ότι αποτελεί προεκλογική του δέσμευση η αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων όταν έρθει στην κυβέρνηση αφού όπως επεσήμανε στο θέμα αυτό συναντάται η κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική αποτελεσματικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι δεν θα εγκρίνει νέα μέτρα αλλά θα στηρίξει μόνο ότι περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο και στο Πολυνομοσχέδιο τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί. 

«Η περικοπή των συντάξεων είναι και οικονομικά ολέθρια» τονίζει ο πρέδρος της ΝΔ αφού πρώτα εξηγεί γιατί «η προστασία των συντάξεων είναι προτεραιότητα κοινωνικής διακισύνης και συνοχής»

Aναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της ΝΔ στο «Πρώτο Θέμα»

«Οι συντάξεις δεν είναι σπατάλη, είναι ανταπόδοση για τα χρήματα που συνεισέφεραν οι ασφαλισμένοι από δεκαετίες όσο δούλευαν. Οι περικοπές σπατάλης δεν μπορεί ούτε να ταυτίζονται ούτε να αγγίζουν καθόλου τις συντάξεις. Στην περίπτωσή μας είχαμε μόνο περικοπές μισθών και συνταξεων. Οπουδήποτε αλλού - σε χώρες που είχαν πρόβλημα παρόμοιο με το δικό μας όπως η Πορτογαλία - οι χαμηλές συντάξεις εξαιρέθηκαν από οποιαδήποτε περικοπή. Στην Ισπανία ανέβηκαν κιόλας, παρά τις περικοπές αλλού. Εδώ χτυπήθηκαν όλες οι συντάξεις , όχι μία φορά, πολλές φορές. Και όχι μόνο οι μεγάλες ή οι μεσαίες, ακόμη και οι πιο χαμηλές. Γι' αυτό και η μόνη υπόσχεση που έχω δωσει είναι μόλις αναλάβει η ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας να αποκαταστήσω τις χαμηλές συντάξεις από 700 ευρώ και κάτω, όπως και τα πολυτεκνικά επιδόματα. Η προστασία των συντάξεων δεν είναι μόνο προτεραιότητα κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής αλλά και προστασία της οικονομίας από την παράλυση. Διότι οι συντάξεις  - ιδιαίτερα οι χαμηλές - καταλήγουν όλες στην αγορά, συγκρατούν θέσεις εργασίας και ένα μεγάλο μέρος τους καταλήγει πίσω στο κράτος. Επομένως εκτός από ανάλγητη, η περικοπή των συνταξεων είανι και οικονομικά ολέθρια, ιδιαίτερα σε συνθήκες ύφεσης». 

Πηγή: Πρώτο Θέμα