Μπαράζ αντιδράσεων από την κυβέρνηση και τα ελληνικά κόμματα προκαλούν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, για τουρκικό «δάκτυλο» στους εμπρησμούς ελληνικών δασών την περίοδο 1995-1997, επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ. «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρα.

Σύμφωνα με τα «Νέα», κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές αποδίδουν τα όσα είπε ο κ. Γιλμάζ σε έναν υπόγειο πόλεμο ανάμεσα στον ίδιο και την πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ.

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα

 Tην ίδια στιγμή, εντονες αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Γιλμάζ που μαρτυρούν τουρκική εμπλοκή σε εμπρησμούς ελληνικών δασών την περίοδο 1995-1997.

Για βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνει λόγο η ΝΔ. Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος ζητά από την κυβέρνηση Ερντογάν να παράσχει στην Ελλάδα την απαιτούμενη, σε βάθος, ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα.

Τονίζει επίσης πως επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους «βρώμικες επιχειρήσεις» έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους.

«Το πολιτικό θέμα που έχει προκύψει είναι τεράστιο και πρέπει να απασχολήσει -εκτός των άλλων- και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 «Όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τότε βουλευτής της ΝΔ, Γ. Καρατζαφέρης, είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση τούρκων πρακτόρων - εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών... αηδιών», σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ. «Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα.

Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους» προστίθεται στην ανακοίνωση», συμπληρώνεται. Τη θέση ότι οι δηλώσεις Γιλμάζ αποκαλύπτουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τις πρακτικές της Τουρκίας διατύπωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και συμπλήρωσε ότι «δημιουργούν μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση».

 «Δεδομένου ότι οι καμένες εκτάσεις στα νησιά αυτά ήταν, την εποχή εκείνη, αναλογικά 1200% περισσότερες από ό, τι στην υπόλοιπη Ελλάδα μεταδικτατορικά (αυτό τα λέει όλα) και επειδή τα λόγια είναι φτώχεια», η κ. Μπακογιάννη κάλεσε την κυβέρνηση:

α) Να καταγγείλει μέσω του υπουργού Εξωτερικών το γεγονός στην Ε.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα.

β) Να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.

γ) Το ΥΠΕΚΑ να ολοκληρώσει τάχιστα τις υπόλοιπες μελέτες αναδασώσεων στα νησιά αυτά».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε: Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει εξηγήσεις και στοιχεία τόσο από τον κ. Γιλμάζ όσο και από την τουρκική κυβέρνηση. Αλλά επίσης να μην ξεχνάμε ότι στα καμένα δάση συνήθως χτίζουν όχι ξένοι πράκτορες αλλά Έλληνες καταπατητές».Σχετικό θέμα: Πρώην Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η Άγκυρα έκαιγε ελληνικά δάση!