Την ώρα που η επίσημη τουρκική κυβέρνηση σιωπά και αποφεύγει να σχολιάσει τις καταγγελίες του Μεσούτ Γιλμαζ ότι η Άγκυρα χρηματοδοτούσε εμπρησμούς ελληνικών δασών, νωρίς το πρωί της Τρίτης ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες παρήγγειλε στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας να ανασύρουν επειγόντως όλες τις υποθέσεις εμπρησμών της διετίας 1995 - 1997, οι οποίες έχουν τεθεί στο αρχείο για να αξιολογηθούν με τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, οι δηλώσεις του Μ. Γιλμάζ θα αξιολογηθούν και θα συγκριθούν με τις δικογραφίες που έχουν τεθεί ήδη στο αρχείο, καθώς μπορεί να οδηγήσουν στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εμπρησμών.

Ο κ. Τέντες έδωσε την επείγουσα αυτή παραγγελία στις κατά τόπους εισαγγελίες κατόπιν των δημοσιευμάτων και σχολίων σε διεθνή και ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού. Νωρίτερα, σχετικό αίτημα είχε υποβάλει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου.


Διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών στην Τουρκία


Στο μεταξύ, σε διάβημα στην επιτετραμένη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα προέβη το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ περί εμπρησμών ελληνικών δασών με εμπλοκή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει το υπουργείο σε σχετική του ανακοίνωση, «ασχέτως της απόπειρας ανασκευής τους από τον κ. Γιλμάζ, ζητήθηκε διερεύνηση των δηλώσεων αυτών και των αντίστοιχων αναφορών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, καθώς και σχετική ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για κάθε συναφές στοιχείο».

»Τονίσθηκε δε, ότι ενόσω οι εν λόγω πληροφορίες παραμένουν αδιερεύνητες, δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.

»Αντίστοιχες οδηγίες δόθηκαν και στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα».


Ανασκευάζει ο Γιλμάζ


Νωρίτερα την Τρίτη, ο κ. Γιλμάζ ανασκεύασε τις δηλώσεις του και τόνισε χαρακτηριστικά με γραπτή δήλωση του:

«Το θέμα πηγάζει πλήρως από παρεξήγηση. Στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχα με τον δημοσιογράφο της Μπιργκιούν, όταν ρωτήθηκα "σε ποιες περιπτώσεις ισχύει η έννοια του κρατικού μυστικού;" είπα ότι αυτό έχει σχέση με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ότι για παράδειγμα οι πυρκαγιές δασών που σημειώθηκαν στα παράλιά μας στο Αιγαίο, και οι αξιολογήσεις ότι αυτές έχουν σχέση με την ελληνική Μυστική Υπηρεσία, υπάρχουν επιφυλάξεις από πλευράς εξωτερικής πολιτικής να δοθούν στην δημοσιότητα όσο δεν αποδεικνύονται. Όπως γίνεται αντιληπτό το θέμα δεν έχει σχέση με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά με τις πυρκαγιές δασών στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό δεν ετέθη θέμα για μυστικά κονδύλια. Στην ουσία αν συγκριθεί ο τίτλος με το περιεχόμενο, αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Αυτά τα παραθέτω στην κοινή γνώμη έτσι ώστε να μην γίνουν λανθασμένες αξιολογήσεις»!

Το πρωί της Τρίτης και λίγο πριν αναχωρήσει για το Λος Αντζελες των ΗΠΑ, ο κ. Γιλμάζ υποστήριξε ότι «οι Έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν να αντιδράσουν. Εκείνο που εννοούσα εγώ εκεί ήταν οι πυρκαγιές δασών στην Τουρκία. Την δεκαετία του ’90 στην Τουρκία σχετικά με τις μεγάλης έκτασης πυρκαγιές δασών στην χώρα μας, υπήρξαν αξιολογήσεις και ορισμένες πληροφορίες ότι είχαν σχέση με την ελληνική Μυστική Υπηρεσία. Εγώ είπα ότι αυτό, όσο αυτές οι πληροφορίες δεν οριστικοποιούνται και δεν αποδεικνύονται, η κυκλοφορία τους θα είναι λάθος από την πλευρά των σχέσεών μας με την Ελλάδα. Το θέμα διαστρεβλώθηκε πλήρως. Η αλήθεια είναι έτσι όπως την αναφέρω».

Σημειώνεται ότι ο τότε υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας με δηλώσεις του σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ τόνισε: «Στα νησιά είχαμε ευρήματα ότι υπάρχουν δυνάμεις έξω από το ελληνικό κράτος που σχετίζονται με τους γκρίζους λύκους και με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας».
Σχετικά Θέματα:

Θύελλα αντιδράσεων από τις δηλώσεις Γιλμάζ περί εμπρησμών στην Ελλάδα