«Υπήρχαν έντονες πληροφορίες, δημοσιογραφικές ότι αυτές οι φωτιές ήταν αποτέλεσμα τουρκικού δάκτυλου. Οι πληροφορίες αυτές υπήρχαν στην μυστική υπηρεσία πληροφοριών και στις αρχές ασφαλείας ως ενδείξεις αλλά όχι ως αποδείξεις. Οι πηγές σε αρκετές περιπτώσεις ήταν σοβαρές αλλά δεν ήταν αρκετά τα στοιχεία για να τεκμηριώσουν μια απόδειξη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γ. Κοραντής, πρώην διοικητής της ΕΥΠ και βουλευτής επικρατείας του ΛΑΟΣ, στον «ΒΗΜΑ FM 99,5» σχετικά με τις δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα τη δεκαετία του '90.  «Πάντως είχε σχηματιστεί ένα corpus πληροφοριών που είχε διαβιβαστεί τότε στην κυβέρνηση, για το ’95 με Ανδρέα Παπανδρέου και για το ’96 με κυβέρνηση Σημίτη. Έχω την αίσθηση ότι τουλάχιστον από όσα έχω πληροφορηθεί οι τότε κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν πολιτικά έναντι της Τουρκίας αυτές τις πληροφορίες.

Η ΕΥΠ είχε μαζέψει όσα στοιχεία της είχαν περιέλθει και είχε επιχειρήσει να τις διασταυρώσει. Δεν μπορούσε να φτάσει σε σημείο να έχει τραντακτή απόδειξη αλλά ισχυρές ενδείξεις», είπε όσον αφορά στις πληροφορίες της ΕΥΠ.

Γιατί πιστεύει, όμως, ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν τώρα από τον Μεσούτ Γιλμάζ; «Με εκπλήσσει ο χρόνος. Ύστερα από 16 με 17 χρόνια βγαίνει ένας Τούρκος πολιτικός, ο Μεσούτ Γιλμάζ, σε μια συνέντευξη που ήταν αφιερωμένη στη δράση των μυστικών υπηρεσιών και στα απόρρητα κονδύλια για να πει ότι αυτά τα κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν και για να μπουν φωτιές στην Ελλάδα και για να γίνει μια απόπειρα ανατροπής στο Αζερμπαϊτζάν.

Βεβαίως τίθεται το ερώτημα γιατί να πει αυτά τα πράγματα μετά από μιάμιση δεκαετία. Νομίζω ότι πρόκειται για μια προσπάθεια ανόδου του Γιλμάζ στην ενεργό πολιτική δράση».

Επιπλέον, σε ερώτηση για το αν η ΕΥΠ μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας μας σε επίπεδο αντικατασκοπείας, ο κ. Κοραντής απάντησε: «Απόλυτη εγγύηση δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ. Μπορώ να σας πω για αυτά τα οποία ξέρω για την δική μου εποχή, ότι κάναμε παν το δυνατό για να προφυλάξουμε ως ΕΥΠ τον ελληνικό λαό από οποιαδήποτε απειλή. Να σας διαβεβαιώσω με το χέρι στο Ευαγγέλιο ότι έχει μπει ή δεν θα μπει ή δεν μπήκε ποτέ ένας πονηρός δάκτυλος στην Ελλάδα, δεν θα ήταν σοβαρό εκ μέρος μου».