Απέρριψε ο Γιώργος Παπανδρέου τις εισηγήσεις  των κορυφαίων στελεχών να δρομολογήσει αλλαγές στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τους... έδωσε ραντεβού για τις 4 Ιανουαρίου, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο. Έτσι στη χθεσινή 11ωρη συνεδρίαση, δεν υπήρξε η είδηση που αναμενόταν σχετικά με τη διαδικασία διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης χαρακτήρισε ως μη ρεαλιστική την πρόταση Βενιζέλου να εκλεγεί νέος πρόεδρος μέσα στον Ιανουάριο. Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι «είμαστε σε ένα δίλημμα για το άνοιγμα των διαδικασιών» και περιέγραψε το δίλημμα ως εξής:

-ή προχωράμε τις διαδικασίες μέχρι τις 15 Ιανουαρίου

-ή δίνουμε παράταση τεσσάρων μηνών μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την δανειακή σύμβαση και το PSI.

O Π. Μπεγλίτης πρόσθεσε ότι ο Γ. Παπανδρέου θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στο προσεχές Πολιτικό Συμβούλιο στις 4 Ιανουαρίου, αλλά συμπλήρωσε με νόημα ότι «ο ρεαλισμός επιβάλλει το δεύτερο σκέλος του διλήμματος».

Όλες οι διαδικασίες επελέγη να κινηθούν, όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, στη βάση τεσσάρων προτεραιοτήτων:

- Η χώρα, το μέλλον και η προοπτική της, η υπέρβαση της κρίσης και η έναρξη μιας νέας περιόδου ανάπτυξης και ευημερίας.

- Η κυβέρνηση (Παπαδήμου) την οποία το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο.

-Η παράταξη και το κόμμα. Η ανάγκη ανασυγκρότησης του Κινήματος, η διαμόρφωση ενός νέου προγραμματικού πλαισίου, ο απολογισμός και η αξιολόγηση της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και η νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.

- Η ηγεσία. Οι όποιες διαδικασίες, αν κινηθούν, θα κινηθούν εφόσον έχουν προηγηθεί οι τρεις πρώτες προϋποθέσεις.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε την εκτίμηση της πλειοψηφίας όσων μετείχαν στη συνεδρίαση ότι ο Γιώργος θέλει να κερδίσει χρόνο και παρά τις πιέσεις σπρώχνει τις διαδικασίες προς τα πίσω.

Προηγουμένως, ο Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η κρίσιμη περίοδος για τη χώρα θα είναι ο μήνας 15 Ιανουαρίου- 15 Φεβρουαρίου και αφού εκτίμησε ότι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο- μετά το Πάσχα, είχε καλέσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δρομολογήσει τη διαδικασία αλλαγών στην ηγεσία του κόμματος ταχύτατα, ως τις 15 Ιανουαρίου, με κάλπες από τη βάση.

Πρώτος είχε θέσει το θέμα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σχολιάζοντας μια αποστροφή του Γ. Παπανδρέου θα πράξω το καθήκον μου» αναρωτήθηκε ποιο είναι (κατά τη γνώμη του) αυτό, επισημαίνοντας ότι συνεχίζει να υπάρχει ασάφεια η οποία δεν συμφέρει κανένα.

Αλλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε τονίσει ότι «δεν μπορούμε στην πιο κρίσιμη, κατά κοινή ομολογία, περίοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου, να αφήνουμε την κοινωνία χωρίς στίγμα, χωρίς πρόταση εδώ και τώρα, για το τι έγινε, που είμαστε, πως θα προχωρήσουμε. Δεν ταιριάζει στο ΠαΣοΚ και δεν είναι στο πολιτικό του κύτταρο, το μετέωρο βήμα του πελαργού».

Η Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε να ανοίξουν οι διαδικασίες σύμφωνα με το καταστατικό, κάνοντας ακόμα λόγο για αυτοδιάλυση και επανίδρυση με ευρύτερες συνεργασίες.

Το θέμα δεν είναι ποιον πρόεδρο θα έχουμε, αλλά ποιου κόμματος θα ηγείται, ανέφερε στην τοποθέτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Την σύγκληση «μικρού» Συνεδρίου για την εκλογή προέδρου ζήτησε ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης ενώ έκανε λόγο και για «διάτρητο» Πολιτικό Συμβούλιο με διαφόρους που «βγαίνουν» στα ΜΜΕ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι την ηγεσία Παπανδρέου αμφισβήτησε και ο κ. Μίχας.


Θέμης Δαγκλής


Σχετικά Θέματα:

Πέταξαν το γάντι Λοβέρδος, Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης, Άννα - Κλειστά χαρτιά κράτησε ο Παπανδρέου