«Τεράστιο πολιτικό και ηθικό ζήτημα» εγείρουν οι παραιτήσεις των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της ΝΔ, βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας και ο αναπληρωτής υπεύθυνος, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, σημειώνοντας ότι συγκεκριμένο ζήτημα «προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από την επίθεση που εξαπολύουν εναντίον τους οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης». Οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν ότι από το κείμενο της παραίτησης των δυο εισαγγελέων «προκύπτει σαφώς ότι αναγκάζονται να παραιτηθούν γιατί κάποιοι, προφανώς υψηλά ιστάμενοι, ενοχλούντο από την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα με την οποία ασκούσαν τα καθήκοντά τους» αλλά και ότι: «προκύπτει ακόμη ότι “κάποιοι” προσπάθησαν είτε να τους υπαγορεύσουν είτε να τους απαγορεύσουν υπηρεσιακές ενέργειες κατά τη δίωξη συγκεκριμένων περιπτώσεων».

Τέλος, οι κ.κ. Τζαβάρας και Καραγκούνης ζητούν τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς «στοιχειώδεις λόγοι δικαιοσύνης και διαφάνειας» το επιβάλλουν, προκειμένου να εξακριβωθούν:

«1. Ποιοί έχουν παρέμβει στο έργο των εν λόγω οικονομικών Εισαγγελέων είτε υπαγορεύοντας είτε απαγορεύοντας ενέργειες είτε καθ΄ οιονδήποτε άλλο τρόπο δυσχεραίνοντας την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους.

2. Σε ποιες υποθέσεις εκδηλώθηκαν αυτές οι παρεμβάσεις.

3. Ποιών τα συμφέροντα καλύπτουν οι παρεμβάσεις αυτές».

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης


Την ίδια στιγμή έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από τα κόμματα της αριστεράς.

«Δεν χρειάζονταν οι καταγγελίες των δύο εισαγγελέων για να αποδειχθεί αυτό που γνωρίζουν οι πάντες και πρώτη απ' όλους η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου: Ότι ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής είναι μία απάτη όσον αφορά το κεφάλαιο που φοροδιαφεύγει νόμιμα και παράνομα, ενώ είναι μία πραγματικότητα όσον αφορά τη φοροεξόντωση της λαϊκής οικογένειας από τη συγκυβέρνηση και απ' όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις» τονίζει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ο ΣΥΝ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία συμπιέζεται αφόρητα αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους να γίνονται παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης με σκοπό να πέσουν στα μαλακά οι μεγάλοι οικονομικοί παραβάτες».

Την ίδια στιγμή, με επείγουσα ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, φέρνει το θέμα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ζητά να ενημερωθεί για το ποιες υποθέσεις χειρίζονταν ως σήμερα οι παραιτηθέντες εισαγγελείς και αν περιλαμβάνεται σε αυτές η δικαστική διερεύνηση της γνώστης υπόθεσης Καπελέρη που σχετίζεται και με την υποβολή παραίτησης του πρώην γραμματέα του υπουργείου οικονομικών Διομήδη Σπινέλη.

«Η επιστολή παραίτησής τους υποχρεώνει αμέσως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε εξηγήσεις τόσο για τα καταγγελλόμενα όσο και για τις συνθήκες λειτουργίας του νεοσύστατου θεσμού» αναφέρει ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Οι παραιτήσεις και οι καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα. Το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία δεν θα αποκατασταθεί και η πάταξη της φοροδιαφυγής, της διακίνησης μαύρου χρήματος και της ανομίας δεν θα επιτευχθούν, όταν το έργο των εντεταλμένων εισαγγελικών λειτουργών υπονομεύεται και ακυρώνεται από πολιτικές παρεμβάσεις» αναφέρει η Δημοκρατική Συμμαχία σε ανακοίνωσή της.

«Κάτι πολύ σοβαρό πρέπει να συμβαίνει για να παραιτούνται οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος μετά από μόλις λίγους μήνες λειτουργίας του σημαντικού αυτού θεσμού. Οι πιέσεις των επώνυμων και ανώνυμων μεγαλο-φοροφυγάδων φαίνεται να πιάνουν τόπο. Η τρικομματική κυβέρνηση του κ.Παπαδήμου, αλλά και η ηγεσία της δικαστικής εξουσίας οφείλουν να δώσουν άμεσες εξηγήσεις στους πολίτες που βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται και από την ανοχή ή ακόμα και κάλυψη προς το οικονομικό έγκλημα» αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Σχετικό θέμα: 

Παραιτήθηκαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Μουζακίτης και Πεπόνης καταγγέλοντας παρεμβάσεις

Πηγή: in.gr