Θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, της διαχείρισης των αποβλήτων αλλά και η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι τα βασικά αντικείμενα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή στις 14.00 το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Συγκεκριμένα στο υπουργικό θα συζητηθεί το Σχέδιο Νόμου: Ποινική προστασία του περιβάλλοντος - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ «Ρύθμιση θεμάτων περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής» με εισηγητή τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί, αν και δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα, το μείζον θέμα της αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Ολες οι μέχρι στιγμής πληροφορίες μιλούν για μονοψήφιο ποσοστό αύξησης, όμως αν το ποσοστό αυτό δεν κριθεί επαρκές από τους οίκους αξιολόγησης είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής θέσης της ΔΕΗ, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε χρεοκοπία, αφού το πρώτο τρίμηνο του 2012, η επιχείρηση καλείται να πληρώσει σε τοκοχρεολύσια 700 εκατ. ευρώ, από το 1,2 δισ. ευρώ που πρέπει να εξοφλήσει συνολικά μέσα στη χρονιά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός έχει ζητήσει αύξηση 15% τουλάχιστον και η ΡΑΕ έχει προτείνει αυξήσεις της τάξης του 12,7%. Η τελική απόφαση όμως είναι του υπουργού, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει σχετικά το υπουργικό συμβούλιο.

Τέλος, την έγκριση του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να λάβει σήμερα Πέμπτη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα προσφέρει πληθώρα ευεργετημάτων στους οφειλέτες του Δημοσίου για την τμηματική καταβολή των χρεών τους. 

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ετοιμάσει το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο όμως απαιτείται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στους οφειλέτες παρέχεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα ρύθμισης όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, καταβολής των οφειλών σε 60 μηνιαίες δόσεις, γενναίες απαλλαγές των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.
Με πληροφορίες από imerisia.gr/Τα Νέα
TAGS