Σε μια κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση Παπαδήμου, μετά την παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων  Σπύρου Μουζακίτη και Γρηγόρη Πεπόνη οι οποίοι κατήγγειλαν παρεμβάσεις στο έργο τους, προκαλώντας θύελλα πολιτικών αντιδράσεων. Η αντεπίθεση των υπουργών Ευ. Βενιζέλου και Μ. Παπαϊωάννου, μάλλον περιπλέκει την υπόθεση. Οι δύο υπουργοί μιλάνε για «βεβιασμένη και υπερβολική δημόσια αντίδραση», ενώ οι δύο δικαστικοί λειτουργοί τόνισαν ότι δεν δέχονται να  είναι «εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση» και να αποτελέσουν «ένα άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλόνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στη γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκληματος».

Το σημαντικότεροι: Όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους για τις παρεμβάσεις που καταγγέλλουν, παρέπεμψαν στις υποθέσεις που ερευνούν.

Τι ερευνούν όμως οι κ. Μουζακίτης και Πεπόνης; Τους μεγαλοφοροφυγάδες του δημοσίου, τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων, την αγορά των τεσσάρων Γερμανικών υποβρυχίων, το λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά και τα CDS που εκποίησε το ελληνικό δημόσιο και την παραποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009.

Έστω και μια από αυτές τις υποθέσεις να αφορά η παραίτησή τους, η κυβέρνηση Παπαδήμου δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει την όποια συνοχή της.

Ενδεικτική του κλίματος, είναι η ανακοίνωση της ΝΔ: «Από το ίδιο το κείμενο της παραίτησής τους προκύπτει σαφώς ότι αναγκάζονται να παραιτηθούν γιατί κάποιοι προφανώς υψηλά ιστάμενοι, ενοχλούντο από την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα με την οποία ασκούσαν τα καθήκοντά τους».

Ουδείς γνωρίζει τι ενδέχεται να αποκαλύψει η έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες. Ούτε και πότε θα υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα και πόρισμα. Η σημερινή του συνάντηση ωστόσο με τους δύο υπό παραίτηση εισαγγελείς, θεωρείται κρίσιμη.


Δεν αποκλείεται, αν δεν υπάρξουν ανακοινώσεις, να υπάρξουν και διαρροές και αυτές να αποτελέσουν το… πέταγμα της πεταλούδας που θα ανατρέψει άρδην το σημερινό πολιτικό σκηνικό.

Σε πολιτικό επίπεδο, η υπόθεση δεν θα περάσει στα «ψιλά». Όχι μόνον γιατί θα έρθει στη Βουλή με πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη, αλλά γιατί είναι πολύ «βαριά» για να κουκουλωθεί. Ιδιαιτέρως σήμερα, που ζούμε με το Μνημόνιο και ότι αυτό συνεπάγεται, που η πολιτική έχει απαξιωθεί, που τα ευρήματα των Μουζακίτη- Πεπόνη είχαν δημιουργήσει προσδοκίες και την αίσθηση ότι κάτι κουνιέται και ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση τυγχάνει να στηρίζεται από τρία κόμματα… 


ΑΣΚ


Σχετικά Θέματα: