«Πλήρη διερεύνηση» ζήτησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρασκευή +13», σύμφωνα με το οποίο «βεβαιωμένες οφειλές 30 εκατ. ευρώ υπαλλήλων του Ο.Σ.Κ. προς το Δημόσιο διέγραψαν με την ψήφο τους, στη Βουλή, οι 152 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επί κυβέρνησης Παπανδρέου». Απάντηση του ΠΑΣΟΚ, στην οποία κάνει λόγο για «νομοθετική ρύθμιση, ώστε να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από το δυσβάσταχτο βάρος επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών». Ο κ. Μιχελάκης είπε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αποκαλύψεων της εφημερίδας “Παρασκευή +13”, για συνειδητή “νομιμοποίηση” παρανομιών και διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο μέσω της Βουλής».

«Φαίνεται, άλλωστε -από το ίδιο δημοσίευμα- ότι συγκεκριμένοι υπουργοί, ενώ γνώριζαν ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε παράνομες τις επιπλέον αποδοχές υπαλλήλων του OΣΚ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε ήδη ζητήσει την επιστροφή των παρανόμως καταβληθέντων, εντούτοις προώθησαν ειδική ρύθμιση (κρυμμένη σε μια παράγραφο του νόμου 4024) με την οποία νομιμοποιούσαν τα ποσά αυτά και διέγραφαν τις σχετικές αξιώσεις του Δημοσίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Απάντηση ΠΑΣΟΚ: Νομοθετική ρύθμιση υπέρ των εργαζομένων

Απάντηση προς το δημοσίευμα της εφημερίδας και τις δηλώσεις του κ. Μιχελάκη έδωσε το ΠΑΣΟΚ, με επίσημη ανακοίνωση.

«Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στον ΟΣΚ, τον Ιούνιο του 2009, διαπιστώθηκε ότι το τακτικό προσωπικό του Οργανισμού, μετά τη μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρεία το 2000, πληρωνόταν αυθαίρετα με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας της εταιρείας και όχι με βάση τις διατάξεις της παρ 7α του άρθρου 7 του Ν. 2703/1999, που όριζε ότι το τακτικό προσωπικό του Οργανισμού διατηρεί το μισθολογικό καθεστώς των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ, όπως ίσχυε κάθε φορά. Ως εκ τούτου, οι αποδοχές των εν λόγω υπαλλήλων θα έπρεπε να αναζητηθούν από το δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθείσες.

Το θέμα της επιστροφής των αποδοχών, όσων εργάστηκαν στον ΟΣΚ από το 2000 και εντεύθεν, έφεραν με ερωτήσεις τους στη Βουλή, τόσο ο βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Γιώργος Μαυρίκος, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε "απαράδεκτη τακτική" την πιθανή αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, όσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, προς την Υπουργό Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο οποίος έκανε λόγο για «εξόντωση των εργαζομένων».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη σχετική συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτησης του κ. Μαυρίκου (7-10-2011), είχε παρέμβει υπέρ των εργαζομένων του ΟΣΚ και της ανάγκης νομοθετικής ρύθμισης ο κατέχων την έδρα Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βύρων Πολύδωρας, βουλευτής της ΝΔ (ακολουθεί σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής), υποστηρίζοντας σαφώς τη θέση των συναρμόδιων Υπουργείων, δηλαδή ότι δε μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες από τους εργαζόμενους για αποδοχές που προέκυψαν από αποφάσεις και διαπραγματεύσεις των διοικήσεων του ΟΣΚ που διορίζονταν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Αναγνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καλή πίστη όλα αυτά τα χρόνια, τα συναρμόδια Υπουργεία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 39 παρ. 12 Ν. 4024/2011), ώστε να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από το δυσβάσταχτο βάρος επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών».