Η «βαριά» ατζέντα του Ιανουαρίου κινητοποιεί με το «καλημέρα» του νέου έτους την Συγγρού, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από θέματα που αναμένεται να θέσει η τρόικα ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση και στα οποία η ΝΔ έχει τοποθετηθεί απέναντι, στο πλαίσιο της αντιμνημονιακής της στρατηγικής.
Το πιο κρίσιμο ζήτημα αντίθεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζεται στην περαιτέρω λήψη μέτρων, τα οποία εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί από τους πιστωτές να συνοδεύσουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Πέραν της διαφοροποίησης ως προς την προσέγγιση στο εν λόγω θέμα, που υπάρχει μεταξύ των τριών κομμάτων που μετέχουν και στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αντίθετες απόψεις εκφράζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και εσωτερικά στην ΝΔ.

Μεγάλη μερίδα «γαλάζιων» στελεχών τοποθετούνται ριζικά απέναντι στη λήψη νέων μέτρων επιδιώκοντας το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος για την αξιωματική αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή, διαμετρικά αντίθετα εμφανίζονται άλλα στελέχη τα οποία θεωρούν ότι η ΝΔ θα πρέπει ακόμη και να υποστηρίξει επώδυνα μέτρα, τα οποία όμως κρίνονται ως αναγκαία στην πορεία διάσωσης της χώρας.

Με τα δεδομένα αυτά, στην Συγγρού έχουν προγραμματιστεί για αύριο και μεθαύριο απανωτές συσκέψεις ώστε να καθοριστεί η στρατηγική αλλά και η επιχειρηματολογική βάση του κόμματος. Αύριο πρόκειται να συνεδριάσει η στενή πολιτικοοικονομική ομάδα του Προέδρου της ΝΔ, με ανοιχτή ατζέντα και με όλα τα θέματα τα οποία εκτιμάται ότι θα τεθούν από την Τρόικα στα μέσα του μήνα, όταν θα βρεθεί και πάλι στην Αθήνα.

Από τη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να καθοριστούν οι κατευθύνσεις για την κομματική στάση σε όλα τα θέματα που είναι ανοιχτά (μέτρα σύμβασης, επικουρικές, απελευθέρωση φορτηγών κ.λπ.) και να υπάρξουν οι σχετικές εισηγήσεις προς τον κ. Σαμαρά. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ θα ηγηθεί συνεδρίασης της ίδιας ομάδας την Τετάρτη, οπότε και θα υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις.

Με το ίδιο σκεπτικό, υπάρχει ενδεχόμενο συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, στην οποία θα δοθεί η ευκαιρία σε στελέχη να τοποθετηθούν. Κατά πληροφορίες, η Τετάρτη είχε πέσει στο τραπέζι ως κατάλληλη ημέρα για την Ε.Γ. Ωστόσο, η πιθανότητα αυτή δείχνει να απομακρύνεται καθώς, πέραν της σύσκεψης του Αντώνη Σαμαρά με τους επιτελείς του, την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί και η νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με τις όποιες εξελίξεις σε αυτήν να εκτιμώνται ως επικοινωνιακά επωφελείς για την ΝΔ

Πάνος Ρασσιάς