Με αυστήρες ποινές βρίσκεται πλεόν αντιμέτωπος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, Ιωάννης Καπελέρης μετά την άσκηση δίωξης εις βάρος του με την κατηγορία της μη είσπραξης προστίμων για λαθρεμπορία πετρελαίου από περίπου 3.500 βενζινάδικα. Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Γ.Καπελέρης δήλωσε ότι «η απόφαση των εισαγγελικών λειτουργών είναι σεβαστή. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η εκπρόθεσμη ενημέρωση του συστήματος "Ηφαιστος" συνιστά λαθρεμπορική πράξη ή ότι διεγράφησαν πρόστιμα σε λαθρεμπόρους».

Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει ότι για το θέμα ήταν ενήμερος ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου.

Ταυτόχρονα, μιλώντας στη ΝΕΤ σήμετα το πρωί, ο κ. Καπελέρης απέδωσε τις εκπρόθεσμες ενημερώσεις σε προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

Όπως επισήμανε, τα σχετικά πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, και ότι αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος, η οποία καθυστέρησε λόγω των εξελίξεων, κάτι το οποίο είχε επισημάνει ο κ. Καπελέρης και με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters τη Δευτέρα.


Το χρονικό της υπόθεσης

Την παραγγελία για την ποινική δίωξη σε βάρος του Ι. Καπελέρη αλλά και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών Ευαγγελίας Πανταζή, έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Στο πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη επισημαίνεται ότι το παραπάνω αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, ενώ η ζημία που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο -σύμφωνα με τον εισαγγελέα- ανέρχεται σε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ.

Την υπόθεση -με την οποία θα διερευνηθούν όλες οι λεπτομέρειες που οδήγησαν στην δίωξη-  θα αναλάβει τακτικός ανακριτής, ο οποίος καλείται να εντοπίσει το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών στην υπόθεση. Εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, θα ασκηθεί στη συνέχεια ανάλογη (συμπληρωματική) ποινική δίωξη.

Η προκαταρκτική εξέταση σχετικά με την υπόθεση είχε διαταχθεί στις 3 Νοεμβρίου του 2011 με αφορμή δημοσιεύματα τα οποία συνέδεαν την παραίτηση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη, με την καθυστέρηση ή άρνηση είσπραξης προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Στο «μικροσκόπιο» της προκαταρκτικής έρευνας τέθηκαν τα επίμαχα πρόστιμα τα οποία -κατά πληροφορίες- αφορούν ποσά τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία ελέγχθηκαν αν έχουν βεβαιωθεί σε πολλές επιχειρήσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά από ελέγχους μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

«Αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, η ζημία της δημόσιας περιουσίας μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων». Αυτή τη φράση αναφέρει στο πόρισμα-καταπέλτη ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι ο Ιωάννης Καπελέρης είχε κληθεί από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη στις 20 Νοεμβρίου του 2011 να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας.