Με καθαρή θέση ότι η προσφυγή στην κάλπη δεν μπορεί να πάει πέρα από το Πάσχα, κρούωντας εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου ότι παράταση της εξέλιξης του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) απειλεί να δυναμιτίσει όλη τη διαδικασία και παράλληλα τη νέα δανειακή σύμβαση, αναμένεται να εμφανιστεί ο Α. Σαμαράς στην αυριανή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Τελικώς, παρά τις περί το αντίθετο απόψεις που διατυπώθηκαν, αποφασίστηκε η συνεδρίαση της Ε.Γ. για αύριο, με θέμα που περιγράφει την πολιτική θέση της ΝΔ με αδρές γραμμές: «Πολιτικός Σχεδιασμός και Προγραμματισμός Δραστηριοτήτων της Νέας Δημοκρατίας ενόψει εθνικών εκλογών».

Μεταξύ άλλων, καθίσταται σαφές ότι στην Συγγρού, επιδιώκουν να φιλοτεχνήσουν προς τα έξω, εικόνα κομματικής συνοχής αλλά και ήπιων δημοκρατικών διαδικασιών σε αντιδιαστολή με τις εσωκομματικές έριδες στο ΠΑΣΟΚ που θεωρείται ότι θα αναδειχθούν εκ νέου αύριο, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Από τη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της ΝΔ έστειλε και νέο μήνυμα για εθνικές εκλογές νωρίτερα από το Πάσχα,
αναφορά με ξεχωριστή συμβολική σημασία, καθώς ήλθε σε απάντηση των τοποθετήσεων των κ. Παπούλια, Παπαδήμου και Προβόπουλου. Ακόμη και ο τρόπος που απάντησε στο σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επεσήμανε ότι ο λόγος της παρουσίας του στη μεγαλούπολη του Βορρά είναι «πολιτισμικού και όχι πολιτικού περιεχομένου», δείχνει σημειολογικά τις προθέσεις της ΝΔ, με τον Πρόεδρό της να εμφανίζεται ότι για τον ίδιον το θέμα του χρόνου των εκλογών έχει κλείσει.

Οι συσκέψεις των επιτελών του Α. Σαμαρά (σήμερα χωρίς τον ίδιο και αύριο υπό την προεδρία του), αναμένεται να προσδιορίσουν με ακρίβεια τόσο της συνολική στρατηγική, όσο και τις διακριτές γραμμές που θα ακολουθήσει η ΝΔ απέναντι στην επιχειρηματολογία που αναμένεαι να αναπτυχθεί, από τις πλευρές που επιμένουν στην παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Τα μέτωπα ανοίγουν αφ’ ενός από την πλευρά υπουργών του ΠΑΣΟΚ που επιχειρύν να θέσουν «πράσινη» ατζέντα στην τρικομματική κυβέρνηση με στόχο να επιμεριστούν οι ευθύνες για τα όποια νέα μέτρα αποφασιστούν στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης αλλά και για σειρά μέτρων που έχουν προαποφασιστεί μεν από το μεσοπρόθεσμο, αλλά θα εφαρμοστούν από την κυβέρνηση Παπαδήμου, προσβλέποντας στην εκλογική ανταπόκριση της κοινωνίας.

Αφ’ ετέρου, από τις πιέσεις του Γ. Καρατζαφέρη ο οποίος επαναφέρει όρους παραμονής του στην κυβέρνηση Παπαδήμου επιδιώκοντας, είτε να παραταθεί η ζωή της κυβέρνησης με ευρύτερη τη «γαλάζια» συμμετοχή ώστε να ανασχέσει τη δημοσκοπική αιμορραγία, είτε σε αντίθετη περίπτωση, να έχει προλάβει να αποσύρει τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ. στον κ. Παπαδήμο, νωρίτερα από τον κ. Σαμαρά, διεκδικώντας κοινωνικό «συγχωροχάρτι» για τη μνημονιακή του στροφή.


Πάνος Ρασσιάς