Περιορισμένα ήταν τα περιθώρια για να διαπραγματευτεί τα μέτρα λιτότητας που έφερε προς ψήφιση στην βουλή, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό profil, το οποίο ανέδειξε πρόσωπο της χρονιάς, ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε ως ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι πόκας το πακέτο λιτότητας που του ζήτησαν Μέρκελ και Σαρκοζί.

Ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι η Ευρώπη από την αρχή θα έπρεπε να αντιδράσει στην κρίση χρέους που έπληξε την Ελλάδα και να βάλει «το όπλο πάνω στο τραπέζι».

«Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έπρεπε να καταστήσουν σαφές ότι η Ελλάδα και κάθε μέλος της ευρωζώνης θα προστατευτεί σε κάθε περίπτωση από τη χρεοκοπία, με οποιοδήποτε κόστος. Η Ευρώπη έπρεπε να μας προστατεύσει καλύτερα, προς το συμφέρον και των άλλων κρατών» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τους Μέρκελ και Σαρκοζί, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι τον άκουγαν μεν, «απλά είχαν άλλες απόψεις».

«Η Μέρκελ για παράδειγμα υπόκειται σε πιέσεις στη χώρα της. Ήταν από καιρό πεπεισμένη ότι πρόκειται για ελληνικό, ιρλανδικό ή πορτογαλικό πρόβλημα. Αυτό δεν συνετέλεσε απαραίτητα στην εξεύρεση λύσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου παράλληλα επεσήμανε ότι όλοι οι ηγέτες της Ευρωζώνης έκαναν λάθη ως προς την επίλυση της κρίσης, ενώ υπεραμύνθηκε για ακόμη μια φορά του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι συζητιόταν από καιρό στην Ελλάδα.

Ο τέως πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Σαρκοζί ήξερε από καιρό για τις σκέψεις περί δημοψηφίσματος, αλλά την ημέρα που το ανακοίνωσε, όπως δήλωε,  δεν ενημέρωσε ούτε το Γάλλο πρόεδρο, ούτε την Άνγκελα Μέρκελ.