Κυκλοφορούσε ελεύθερος μέχρι χτες με το πολυτελές αυτοκίνητό του στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Διαπλεκόμενος, είχε «υψηλές» γνωριμίες με ανθρώπους του ΣΔΟΕ, εμπλεκόμενος σε υπόθεση εικονικών τιμολογίων και χρέη που ξεπερνούν τα 19 εκατομμύρια ευρώ προς το Δημόσιο έδινε μαθήματα επιχειρηματικού lifestyle στους Θεσσαλονικείς (και όχι μόνο). Ο Αναστάσιος Κιόλογλου έσπασε όλα τα ρεκόρ σε οφειλές προς το Δημόσιο, τουλάχιστον σε σχέση με τους μέχρι σήμερα συλληφθέντες από την Οικονομική Αστυνομία.  

Ερωτήματα πάντως εγείρει το γεγονός ότι ο κ. Αναστάσιος Κιόλογλου που συνελήφθη χτες για χρέη στο Δημόσιο ύψους 19. 300.000 ευρώ κυκλοφορούσε ελεύθερος. Αν και το ύψος του χρέους προκάλεί... ίλλιγγο, για τον 66χρονο επιχειρηματία, ιδιοκτήτη εταιρείας ειδών υγιεινής στη Θεσσαλονίκη μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη.  

Ο συλληφθείς Αναστάσιος Κιόλογλου, μέσω της εταιρείας του Fiore Di Bagno, έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε μεγάλη υπόθεση εικονικών τιμολογίων. Ο επιχειρηματίας μάλιστα είχε δραστηριοποιηθεί και στον τομέα του αθλητισμού, όντας παράγοντας της ομάδας μπάσκετ του ΑΡΗ.  

Το ερώτημα λοιπόν είναι πως κυκλοφορούσε ελεύθερος ένας επιχειρηματίας, που χρωστά τέτοιο ποσό στο Δημόσιο, ενώ παλιότερα είχε καταδικαστεί για εικονικά τιμολόγια και σωρεία παραβάσεων της εταιρείας του, ΒΙΕΚΑ Α.Ε. Ωστόσο, από το ιστορικό του εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι ο 66χρονος επιχειρηματίας ήξερε πως να κινεί τα νήματα και να βρίσκει τρόπους να παρακάμπτει τους νόμους.  

Ο Κιόλογλου είναι γνώριμος των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, καθώς το 2002 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις στον ίδιο και στα παιδιά του, για έκδοση εικονικών τιμολογίων. Σε έλεγχο του ΣΔΟΕ διαπίστωσε τότε σωρεία παραβάσεων. Του υποβλήθηκαν πρόστιμα και κατατέθηκαν σχετικές εκθέσεις στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Βάση αυτών, ο κ. Κιόλογλου και οι γιοι του καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές φυλάκισης το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2005. Ωστόσο, αποφάσισαν να ασκήσουν έφεση.  

Λίγο πριν εκδικαστεί η έφεσή τους τον Ιούλιο του 2005 ήρθε σε επικοινωνία με δύο υπαλλήλους του ΣΔΟΕ και τους ζήτησε να αλλάξουν τις αρχικές τους καταθέσεις, με νέες, περισσότερο ευνοϊκές για τον ίδιο και τους γιους του, προκειμένου να τύχουν καλύτερης ποινικής μεταχείρισης και να μειωθούν οι πρωτόδικες ποινές τους. Φυσικά ο κ. Κιόλογλου θα χρημάτιζε τους δύο υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ φέρεται ότι του ζήτησαν 50.000 ευρώ και ο επιχειρηματίας συμφώνησε, αλλά ταυτόχρονα κατήγγειλε το περιστατικό στην ΕΛ.ΑΣ.  

Αστυνομικοί της ασφάλειας του έδωσαν ένα πακέτο με 50.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και οι δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω σε καφετερία της Θεσσαλονίκης με τα χρήματα. Βέβαια, για τον κ. Κόλιογλου, τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα και έτσι οι παρανομίες συνεχίστηκαν ώστε να συμπληρώσουν το ποσό ρεκόρ των 19 εκατομμυριών ευρώ για χρέη στο Δημόσιο. Ενδιαφέρον θα έχει το πώς θα αντιμετωπίσει αυτή τη φορά ο επιχειρηματίας την ποινή φυλάκισής του...

Πάντως, ο κ. Κιόλογλου βρίσκεται ακόμη... ελεύθερος, καθώς ζήτησε και πήρε αναβολή για την εκδίκαση του χρέους των 19 εκατομμυρίων ευρώ και ετοιμάζει με το δικηγόρο του την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει. 

Αναστασία Γαλάνη
TAGS