Την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του κ. Παπανδρέου, η οποία τελικώς θα τεθεί προς έγκριση στη Συνεδρίαση του πολιτικού συβουλίου του κόμματός στις 14 και 15 Ιανουαρίου, προβλέπει ότι  η εκλογή του διαδόχου του θα γίνει σε δύο φάσεις.

Πρώτα θα αναδειχθεί υποψήφιος πρωθυπουργός για τις επερχόμενες εκλογές της Άνοιξης, πιθανότατα από την ΚΟ εντός του Ιανουαρίου, και τον Ιούνιο θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος με συνεδριακή διαδικασία και ψηφοφορία από τη βάση.

Επιβεβαιώνεται, έτσι, το Newpost.gr το οποίο έγραψε νωρίτερα για επικοινωνία Παπανδρέου-Βενιζέλου με φόντο τη δυαρχία (σχετικό θέμα).


"Ψευτοδίλλημμα" χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου, κατά την εισήγηση του, αυτό -που όπως είπε- ετέθη πολλές φορές, δηλαδή "θα φύγει ή θα μείνει ο Παπανδρέου" υπογραμμίζοντας ότι "θα κάνω το καθήκον μου, δεν πάω σπίτι μου και έχω πει ότι θα υπηρετήσω την δημοκρατική παράταξη από όποια θέση". "Δεν είμαι δεμένος με καρέκλες και το απέδειξα πρόσφατα με την κυβέρνηση Παπαδήμου" πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε μία άλλη εξέλιξη νωρίτερα, αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Βενιζέλο, ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου σε μία επιχείρηση διερεύνησης προθέσεων, ενώ έντονα δυσαρεστημένος από την διαδικασία, η οποία θα ακολουθηθεί στη διαδοχή, φέρεται να είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος διαφωνεί με την εκλογή υποψήφιου πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτική της δυσαρέσκειας Λοβέρδου είναι και η τοποθέτηση του Γιάννη Μίχα στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Όμως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε γνωστό από συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν συμφωνεί με τη δυαρχία, πράγμα που αυτομάτως δημιουργςεί πρόβλημα, καθώς εμφανίζονται να διαφωνούν δύο από τους εν δυνάμει υποψηφίους, ενώ και ο τρίτος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έχει ταχθεί εναντίον μιας τέτοιας λύσης.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η στάση που τήρησαν και άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως ο Νίκος Σαλαγιάννης, η Τόνια Αντωνίου και η Συλβάνα Ράπτη, ζήτησαν εκλογή του νέου Προέδρου πριν από τις εθνικές εκλογές και από την βάση του κόμματος.

Ωστόσο παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο κύριος Παπανδρέου επέμεινε στην πρότασή του και τελικώς η λύση που δίνεται είναι η παραπομπή του θέματος της εκλογής νέου αρχηγού στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Ιανουαρίου.

Έτσι, σε ενημέρωση που έκανε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνος Μπεγλίτης το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε να συγκληθεί εκ νέου στις 12 Ιανουαρίου και εκεί θα συζητηθεί σχέδιο εισήγησης την οποία θα αναλάβουν να συντάξουν ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Βασίλης Έξαρχος, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.


Το σχέδιο θα κατατεθεί προς έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το οποίο προγραμματίστηκε για το Σαββατοκύριακο στις 14 και 15 Ιανουαρίου. Το Εθνικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την εκλογή προέδρου. Στην περίπτωση που αποφασιστεί αλλαγή ηγεσίας πριν τις εκλογές τότε δεν θα τεθεί θέμα άλλου υποψήφιου πρωθυπουργού, αφού ο πρόεδρος που θα αναδειχθεί από την βάση θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός.


Σε περίπτωση που το Σώμα αποφασίσει να δεχθεί την εισήγηση Παπανδρέου για έτερο πρόσωπο που θα τεθεί υποψήφιος πρωθυπουργός, τότε εκεί θα καθοριστούν και οι σχετικές διαδικασίες.

Νωρίτερα, ο κ. Σαλαγιάννης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tovima.gr, ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Σαλαγιάννη, το σύνολο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποφασίσει την εκλογή προέδρου το ταχύτερο δυνατό, και πάντως ως το τέλος Ιανουαρίου.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο κ. Σαλαγιάννης, απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κατηγόρησε ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια λειτούργησε στο ΠΑΣΟΚ περισσότερο ως απόλυτος κυρίαρχος και όχι ως εκλεγμένος πρόεδρος.

Εκνευρισμένος ο κ. Παπανδρέου τον διέκοψε λέγοντας ότι «άρα, έχει δίκιο ο αδερφός μου!». «Μια φορά ακόμα να παρέμβει έτσι ο αδελφός σας δεν θα μείνει τίποτα από το κύρος σας στην κοινωνία. Ο αδελφός σας μίλησε ως εκπρόσωπος δυναστείας με τη νοοτροπία του πρίγκιπα», απάντησε ο κ. Σαλαγιάννης.

Η κυρία Τόνια Αντωνίου φέρεται επίσης να είπε στον κ. Παπανδρέου : «Εγώ που δεν διακατέχομαι από ραγιαδισμό σας ρωτώ: Το 2004 αλλάξαμε αρχηγό για να μειώσουμε τη διαφορά από τη ΝΔ. Τώρα που παίζεται η ύπαρξη της παράταξης γιατί να μην αλλάξουμε ηγεσία;».

Εκτίμησε επίσης ότι αν ο κ. Παπανδρέου παραμείνει πρόεδρος πολλοί συνάδελφοί της δεν θα κατέβουν υποψήφιοι στις εκλογές.Σχετικά θέματα: