Αντίθετος στη λογική της δυαρχίας εμφανίστηκε στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Μίχας στην τοποθέτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι άμεσες. «Η συζήτηση για το αύριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι θεμελιακή και να διεξαχθεί ενώπιον των πολιτών. Χρειαζόμαστε συνολικό επανακαθορισμό της δημοκρατικής παράταξης» είπε ο κ. Μίχας.

«Προσωπικά θεωρώ λάθος ο πρόεδρος που θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές με στόχο να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών να μην έχει πρώτα διασφαλίσει τουλάχιστον την εμπιστοσύνη των μελών και φίλων του Κινήματός μας. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω στην λογική της δυαρχίας (άλλος πρόεδρος, άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός)» τόνισε, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει άπλετο πολιτικό χρόνο.

«Αν ο Πρόεδρος θέλει να συνεχίσει να ηγείται του ΠΑΣΟΚ (αναφαίρετο δικαίωμά του), πρώτον πρέπει να ανοίξουν οι καταστατικές διαδικασίες εκλογής προέδρου με τον τρόπο που έγινε και το 2007, πριν τις εθνικές εκλογές, δηλαδή άμεσα, και δεύτερον να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο με θέμα τον απολογισμό, τις εξελίξεις και την έναρξη των διαδικασιών για τακτικό συνέδριο που θα καθορίσει την πολιτική μας ταυτότητα και θα εκλέξει τα νέα όργανα του κινήματος» δήλωσε.

«Κλειδί για όλα αυτά είναι η στάση του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αν θα είναι υποψήφιος ή αν θα εγγυηθεί αυτή την πορεία μαζί με τα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος» σημείωσε.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις διαδικασίες, με καθορισμένα βήματα από τα συντεταγμένα όργανα άμεσα πριν τις Εθνικές Εκλογές, χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στις αποφάσεις για την σωτηρία της χώρας. Δεν  μπορεί να γίνει εκλογική αναμέτρηση διαφορετική από αυτή που ο Γιώργος Παπανδρέου εισήγαγε και άλλα κόμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ακολούθησαν, δηλαδή εκλογή προέδρου από τους φίλους και τα μέλη μας, χωρίς υπερβολές σε χρόνο και χρήμα, χωρίς αποκλεισμούς» πρόσθεσε.

Ο κ. Μίχας επεσήμανε ότι «η επιλογή του Προέδρου να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές ουσιαστικά και να πάρουμε απόφαση στην ΚΟ για άλλον υποψήφιο πρωθυπουργο δεν ανοίγει ουσιαστικά τις  διαδικασίες νέας εκλογής προέδρου που θα έδινε κάποιες ελπίδες στο Κίνημα, έτσι ώστε να έχουμε ένα εκλογικό ποσοστό που θα μας έδινε χρόνο οργανωτικής ανασύνταξης και αποσαφήνισης των θέσεών μας. Με ποιους θα πάμε, ποιούς θα αφήσουμε, διότι ουσιαστικά βρισκόμαστε σε πορεία παρακμής. Φοβάμαι πως αυτή η επιλογή οδηγεί σε νέες απρόβλεπτες καταστάσεις τη Χώρα, το Κίνημα αλλά και τον Πρόεδρο που ήδη έχει υποστεί τεράστια βλάβη».