Μόλις ένα 24ωρο μετά την προειδοποίησή του προς τους κοινωνικούς εταίρους  ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την χώρα, και το δίλημμα: ή μειώνουμε τους μισθούς ή πάμε για χρεοκοπία ο Λουκάς Παπαδήμος επανήλθε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του νέου έτους στο οποίο εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικώνμιλώντας προς τους υπουργούς του για την κρισιμότητα των επόμενων τριών μηνών υπογραμμίζοντας ότι για τον ίδιο αποτελεί «κόκκινη γραμμή η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της». 
«Ακούω» είπε χαρακτηριστικά «από διάφορες πλευρές για κόκκινες γραμμές. Για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτή πρέπει να υπηρετήσουμε, με κάθε δύναμη που διαθέτουμε».

«Προετοιμαζόμαστε μεθοδικά για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση αυτή με τρόπο επωφελή για τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι η κυβέρνησή μας να έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή κεφάλαια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν» είπε ο κ. Παπαδήμος στους υπουργούς και διαμήνυσε:

«Πρέπει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες όλοι μας, ο καθένας και η καθεμία στο υπουργείο του, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης για να φέρουμε σε πέρας όλα όσα έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε. Όλοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα αποτύχει», τόνισε χαρακτηριστικά στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα πρός όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί την Τρίτη και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Τετάρτη και την Πέμπτη και ζήτησε και από τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση να το στηρίξουν.

«Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα και άλλες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνηθίσουν στην αντιμετώπιση δύσκολων κυβερνητικών αποφάσεων γιατί αυτό απαιτούν οι περιστάσεις και η εθνική ανάγκη», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.  

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» ο κ. Παπαδήμος πρόκειται να επιδιώξει σύσκεψη με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), ενώ η τρόικα εκτιμάται πως θα θέσει όρο να υιοθετηθούν και από τα τρία κόμματα τα μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ούτως ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για την υλοποίησή τους στο μέλλον, ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Στην αντίθετη περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι η νέα δανειακή σύμβαση δεν θα εφαρμοσθεί.