Η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων ήταν στο επίκεντρο του δείπνου εργασίας που παρέθεσε το βράδυ της Τρίτης η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ στην Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως άτυπη, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις στον Τύπο. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε η πρόοδος του PSI, από την οποία εξαρτάται κατά κύριο λόγο η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τις συνομιλίες της τόσο με την Α. Μέρκελ όσο και με τον υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον υπουργό οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ με τους οποίους συναντήθηκε νωρίτερα χθες, η Κρ. Λαγκάρντ ανέδειξε την ανάγκη συντονισμού του ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενόψει της απόφασης για την συνέχιση της καταβολής της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Το Ταμείο είχε, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», εκφράσει πρόσφατα επιφυλάξεις σχετικώς με το εάν το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο ακόμη και μετά το σχεδιαζόμενο κούρεμα.

Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος  θα συναντηθεί και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ενώ η κυρία Λαγκάρντ θα μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Παράλληλα, οι «Μερκοζί» θα μεταβούν στις 20 Ιανουαρίου στην Ρώμη για συζητήσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό.