Βέβαιος ότι η κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να επιτελέσει το έργο με αποτελεσματικότερο τρόπο από ό,τι μια διαφορετική κυβέρνηση, εμφανίστηκε με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ζητώντας μεγαλύτερη στήριξη από τα τρία κόμματα της κυβέρνησής του. Παράλληλα, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μέσα στις επόμενες ημέρες. Παράλληλα με την επίτευξη των τριών προηγούμενων στόχων, η κυβέρνηση επιδιώκει τη στήριξη πολιτικών για οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα και για ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία πάντως δεν προβλέπεται για το τρέχον έτος.

Για τις επικουρικές συντάξεις και τους κατώτατους μισθούς ο κ. Παπαδήμος εκτιμά ότι ειδικά για το πρώτο χρειάζεται να γίνει προσαρμογή, καθώς άλλωστε υπάρχει ανειλημμένη υποχρέωση από τη χώρα στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος. Εξάλλου τα περισσότερα ταμεία έχουν υψηλά ελλείμματα και το πρόβλημα εάν δεν αντιμετωπιστεί τώρα θα οξυνθεί, ενώ το κράτος δεν έχει την δυνατότητα να κλείνει παρόμοιες «τρύπες». Σχετικά με τις αντιρρήσεις από την πλευρά της ΝΔ για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων η γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι να περιμένει τις απόψεις των κομμάτων που την στηρίζουν.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπήρξε καμία κατάληξη στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του πρωθυπουργού και των κυρίων Σαμαρά και Καρατζαφέρη. Μετά την συνάντηση που θα έχει ο κ. Παπαδήμος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο το πρωί, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμο.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, το πολιτικό συμβούλιο κρίνεται αναγκαίο ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων οι οποίες αρχίζουν με την τρόικα, αλλά και λόγω των δυσλειτουργιών στο κυβερνητικό σχήμα που έχουν καταγραφεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η αύξηση της απασχόλησης. Σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα η τρόικα έχει θέσει θέμα επανεξέτασης των κατώτατων αμοιβών, του 13ου και 14ου μισθού, της αυτόματης ωρίμανσης και αμοιβών στις ΔΕΚΟ. Ωστόσο η κυβέρνηση περιμένει τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου που γίνεται στο πλαίσιο της συζήτησης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Για το ενδεχόμενο κατάργησης 13ου και 14ου μισθού είπε συγκεκριμένα ότι «δεν είναι προαπαιτούμενο, το έχει θέσει η τρόικα και το συζητάμε, αλλά θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς».

«Δεν είναι στη λογική μας οι απολύσεις» είπε για το Δημόσιο, «ωστόσο, όταν υπάρχει μείωση των δαπανών, υπάρχει και μείωση των θέσεων εργασίας».

Σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών ο κ. Παπαδήμος εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν μετά την ολοκλήρωση του έργου που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει ακριβή ημερομηνία. Άλλωστε στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είχε προσδιοριστεί ακριβής ημερομηνία.

Σχετικά με το θέμα της σταθερότητας της κυβέρνησης και με δεδομένο ότι υπάρχουν εσωτερικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός αναμένει τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου του Κινήματος το Σαββατοκύριακο και προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία της κυβέρνησης. «Έχουμε πρόβλεψη για όλα» είπε χαρακτηριστικά.(Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς συντάκτες)

Οι στόχοι του κ. Παπαδήμου

«Το 2012 θα είναι μια δύσκολη χρονιά όπως ήταν και το 2011», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αν εργαστούμε όλοι μαζί συστηματικά και αποφασιστικά μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες εξόδου από την κρίση».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού η χώρα μπορεί υπό αυτές προϋποθέσεις να προσδοκά σε ανάπτυξη στο τέλος του χρόνου, με αύξηση της απασχόλησης και δημιουργία ευκαιριών για όλους. Ωστόσο οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες καθώς πρέπει να επιτευχθούν τρεις βασικοί στόχοι.

- Πρώτον, η χώρα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στη βάση του ισχύοντος προγράμματος.

- Δεύτερον, να διαμορφωθεί το νέο πρόγραμμα με αξιόπιστο τρόπο προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάκαμψη της οικονομίας.

- Τρίτον να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα βασικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, το PSI.

Αν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο και το ΔΝΤ θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα τη χώρα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται επίσης η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου θα συζητηθεί ο αναπτυξιακός νόμος καθώς επίσης και η ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από την ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων.