Η συνεργασία των δυο χωρών στο θέμα των μηχανισμών προώθησης της αξιολόγησης των πανεπιστημίων, στη δημιουργία των κέντρων αριστείας καθώς και στο θέμα των ουμανιστικών σχολών συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Gideon Saar, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στο Ισραήλ. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, η υπουργός προσκάλεσε τις οκτώ σχολές του Ισραήλ με κλασικές σπουδές και αρχαία ελληνικά να συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για την Ακαδημία Πλάτωνος.

Eπίσης, κατά την επίσκεψη της υπουργού, ξεκίνησε η ενεργοποίηση της συμφωνίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με υπογραφή του πρώτου πρωτοκόλλου που αφορά τα κοινά προγράμματα που εμπλέκουν ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στόχος είναι να υπάρξει υποστήριξη για την πιλοτική λειτουργία μίας θερμοκοιτίδας καινοτομίας στο πλαίσιο της εμπειρίας του Ισραήλ.

Τέλος, η υπουργός επισκέφθηκε και το μουσείο για το ολοκαύτωμα, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή συνεργασία για τη διατήρηση της μνήμης και των μηνυμάτων για την ανθρωπότητα.