Δεν θα συμμετάσχει στην επικείμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Χανίων του κόμματος Σήφης Βαλυράκης, επειδή, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, «το τοπίο είναι θολό» και, κατά την εκτίμησή του, δεν προβλέπεται ότι θα ξεκαθαρίσει το Σαββατοκύριακο. Ο πρώην υπουργός πρόταξε ως άμεση υποχρέωση να στηριχθεί η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, για να σωθεί, όπως τόνισε, η χώρα. «Υπάρχει ανάγκη για συμπαγές πολιτικό και κοινωνικό και εθνικό μέτωπο διαπραγμάτευσης απέναντι στην τρόικα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαλυράκης πρόσθεσε ότι όλοι θα πρέπει να υποτάξουν το προσωπικό τους συμφέρον για τη σωτηρία της χώρας και υπερασπίστηκε τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου γιατί, όπως ανέφερε, «αν δεν έπαιρνε αποφάσεις κρίσιμες η χώρα τώρα θα ήταν χρεοκοπημένη».

Παρότρυνε επίσης τον πρωθυπουργό, αν το κρίνει, να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό, ενώ διαφώνησε με την επιβολή νέων οριζόντιων εισπρακτικών μέτρων αλλά έκρινε αναγκαίο να διαμορφωθούν πρωτογενή πλεονάσματα.

Κάλεσε επίσης τα κόμματα να συνδράμουν ουσιαστικά και να μην υπονομεύουν με τη στάση τους αυτές της προσπάθειες προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να έχει την δεδηλωμένη στη Βουλή και οφείλει να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου και κανένας δεν μπορεί να βάλει υπεράνω το πολιτικό κόστος».

Σχετικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπενθύμισε ότι είναι ιδρυτικό μέλος και εκ των παλαιοτέρων βουλευτών, ο κ. Βαλυράκης απευθυνόμενος στα κορυφαία στελέχη είπε ότι «η εσωκομματική εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός» και τάχθηκε υπέρ της τήρησης των καταστατικών διαδικασιών.

Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, επανέλαβε τη φράση του ιδρυτή του Κινήματος, σύμφωνα με την οποία "το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται".

Τέλος για τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου σημείωσε ότι εξαρτάται από τον ίδιο τι θα κάνει, αλλά, όπως συμπλήρωσε «ο καθένας αξιολογείται σ΄ένα ξεκάθαρο τοπίο».