Η βασική προτεραιότητα της ευρωζώνης για το 2012 είναι να διασφαλιστεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους (PSI), υπογράμμισε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. «Η πρώτη υποχρέωση της ευρωζώνης φέτος είναι να επιλυθεί το θέμα του δεύτερου δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα και να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στα διαρθρωτικά προβλήματα στην ευρωζώνη», ανέφερε η Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Επισήμανε επίσης ότι το θέμα της ελληνικής βοήθειας θα πρέπει να επιλυθεί προτού η Ευρώπη αρχίσει να ασχολείται με το πώς θα τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρωζώνη βρέθηκαν εξάλλου στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Παρίσι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Μετά τη λήξη της 45λεπτης συνάντησής της με τον γάλλο πρόεδρο στο μέγαρο των Ηλυσίων, η κ. Λαγκάρντ δεν έκανε καμία δήλωση.

Νωρίτερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε συναντηθεί με τον Φρανσουά Μπαρουέν, τον διάδοχό της στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναμένεται να γευματίσει με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.

Την Τρίτη η κ. Λαγκάρντ συναντήθηκε στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Φίλιπ Ρέσλερ, με τους οποίους συζήτησε τρέχοντα οικονομικά ζητήματα.


Πηγή: naftemporiki.gr