Δύο 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και οι παρασκηνιακές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ κορυφώνονται. Ζητούμενο να υπάρξει «ιστορικός συμβιβασμός» και να αποφευχθεί το εμφυλιοπολεμικό κλίμα και ο κίνδυνος διάσπασης. Όμως παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, η σύγκρουση δύσκολα θα αποφευχθεί. Ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως το καλοκαίρι. Από την άλλη, οι επίδοξοι διάδοχοι επιμένουν για καθαρή λύση πριν από τις εθνικές εκλογές, άσχετα με τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται- ενδεικτική ήταν η χθεσινή πρόταση της Άννας Διαμαντοπούλου η διαδικασία διαδοχής να αρχίσει μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με παραίτηση όλων των διεκδικητών από κυβερνητικές θέσεις.

Σύμφωνα με συνομιλητές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου είναι διατεθειμένος να φτάσει ως τη «μεταβατική δυαρχία». Να παραιτηθεί δηλαδή άμεσα από πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας –όπως αποκάλυψε το Newpost.gr την Τρίτη- αλλά να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

Στην περίπτωση κατά την οποία η πρότασή του δεν γίνει δεκτή και δεν υπερψηφιστεί- κάτι που θεωρείται δύσκολο, παρά τις δημόσιες δηλώσεις και τις διαρροές ότι έχει δικαίωμα να επαναδιεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, ο Γιώργος Παπανδρέου εκτιμάται ότι θα προτιμήσει να παραιτηθεί.

Στενοί του συνεργάτες, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, λένε ότι δεν θα μπορέσει να αντέξει την πίεση και τον καθημερινό του ευτελισμό από την κριτική που θα δέχεται. Κάποιοι άλλοι, θεωρούν ότι η παραίτηση αποτελεί μονόδρομο σε περίπτωση που θα μειοψηφήσει η πρόταση του και γι αυτό έχει ο ίδιος ευθύνη, αφού διαχειρίστηκε λανθασμένα στο Πολιτικό Συμβούλιο την πρόταση για δυαρχία.

Εάν παραιτηθεί ο Γιώργος και το ΠΑΣΟΚ εισέλθει στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, αυτομάτως θα δημιουργηθεί ένα νέο πρόβλημα. Αυτομάτως θα τεθεί ζήτημα να παραιτηθούν από κυβερνητικά αξιώματα όλοι οι υποψήφιοι για την Προεδρία. Και αυτό θα έχει ως συνέπεια, η επιχειρηματολογία ότι το ΠΑΣΟΚ προτάσσει τη χώρα, την εθνική υπόθεση και την επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου, να πάει… περίπατο.

Θα πείτε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που κάποιοι πολιτική θα εμφανιστούν ανακόλουθοι- ούτε και η τελευταία. Σωστό κι αυτό...Θέμης Δαγκλής