Υψηλοί τόνοι σημειώθηκαν στη Βουλή αφού άρχισε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων η επεξεργασία του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, με τον υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο να τονίζει ότι «η χώρα αναγκάζεται να αναλάβει επείγοντα μέτρα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει. Στην πραγματικότητα λύνουμε προβλήματα 10ετιών και θωρακίζουμε τη χώρα μας» προσθέτοντας ότι το πολυνομοσχέδιο να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε το νομοσχέδιο να εισαχθεί με την κανονική διαδικασία και όχι ως επείγον, χαρακτηρίζοντάς το ως «απαράδεκτο» λέγοντας ότι «δεν έχει αρχή, μέση και τέλος».

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι το πολυνομοσχέδιο «πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη της ερχόμενης εβδομάδας. Στις 20/1 αρχίζει η τελική φάση διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Η χώρα αναγκάζεται να αναλάβει επείγοντα μέτρα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει. Στην πραγματικότητα λύνουμε προβλήματα 10ετιών και θωρακίζουμε τη χώρα μας, στέλνοντας μήνυμα ότι η ελλ κυβ μπορεί να διαχειριστεί την κρίση και ότι η σειρά θυσιών έχει ένα στόχο, ένα τέλος και μπορεί να ανοίξει μια νέα προοπτική. Οι επιλογές που κάνουμε είναι επιλογές αδήριτης εθνικής ανάγκης. Σπάμε κατεστημένα και στέλνουμε μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι αυτός ο κύκλος μπορεί να τελειώσει. Η ένσταση του κ. Λαφαζάνη έχει προβληθεί σε όλα τα νομοσχέδια που έχουν έρθει τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ας εστιάσουμε στην ουσία της πολιτικής».

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, από την πλευρά του ανέφερε ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τις μεγάλες απώλειες, λόγω ύφεσης, ανεργίας, αδυναμίας καταβολής εισφορών, αύξησης αιτήσεων για συνταξιοδότηση. Έχουμε υποχρέωση να πιέσουμε στην κατεύθυνση είσπραξης εισφορών και οφειλών παλαιότερων ετών».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς προέβαλε διαδικαστικές ενστάσεις για το χαρακτηρισμό του «επείγοντος» λέγοντας παράλληλα, ότι «εάν ήταν ο κ. Κουτρουμάνης που  έλεγε δεν θα ξαναέρθει ρύθμιση οφειλών, θα ήμουν ευτυχής πολλά πράγματα από αυτά να είχαν αντιμετωπιστεί κατά τη συνήθη κοινοβουλευτική διαδικασία και να είχε αποφευχθεί η διεκπεραιωτικού χαρακτήρα εισήγησή μου». Παράλληλα ζήτησε να ξεκινήσει μια διαδικασία αποτίμησης του βαθμολογίου – μισθολογίου, για να μην υπάρχουν αδικίες.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι  το κόμμα του θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. «Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες και πρωταρχικός σκοπός η ομαλή λειτουργία της οικονομίας και των θεσμών έως τη ρύθμιση της ανταλλαγής των ομολόγων, την ψήφιση της νέας Δανειακής Σύμβασης και τη διενέργεια εκλογών. Θα στηρίξουμε τις διατάξεις που συμφωνούμε, θα αντιταχθούμε σε άλλες και θα προβάλλουμε τις δικές μας αντιλήψεις στα ζητήματα που διαφωνούμε. Η ΝΔ στηρίζει ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές, για δήμους, γενικό εμπορικό μητρώο, τις ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και τις ρυθμίσεις για τις οδικές μεταφορές, εξαιρέσεις από το μέτρο της εφεδρείας, που προκύπτουν ως ανάγκη διότι το μέτρο σχεδιάστηκε στο πόδι» είπε.

Κυβέρνηση «μαύρου μετώπου» χαρακτήρισε την κυβέρνηση συνεργασίας ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγορώντας τη ότι προωθεί ένα νομοσχέδιο τρομοκρατικό, απαράδεκτο και βάρβαρο που περιλαμβάνει σκανδαλώδεις ρυθμίσεις. «Το πολυνομοσχέδιο ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλος, ότι αποκτά τη διαδικασία του επείγοντος, για να προκάνουμε να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας, να διαπραγματευτούμε για το πώς θα τσακίσουμε περισσότερο το λαό για να σωθούν οι δανειστές της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η διαπραγμάτευση θέλουμε να αποτύχει, αυτή που οδηγεί σε χρεοκοπία τη λαϊκή οικογένεια» είπε.

Ο Κώστας Κιλτίδης του ΛΑΟΣ είπε ότι «πρόκειται περί εγχειρήματος που αποτυπώνει την τραγικότητα της πολιτικής στην πατρίδα μας. Η συμμετοχή σε μία κυβ δε σημαίνει αλλοτρίωση πολιτικών θέσεων».

O Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είπε  ότι «κανείς από τους εισηγητές των τριών κομμάτων δεν μπόρεσε να υποστηρίξει το πολυνομοσχέδιο» ρωτώντας: «Θα φέρετε και το θέμα της νομοθετικής κύρωσης για την πώληση των 4 airbus σε αυτό το νομοσχέδιο, γιατί θέλετε να μετατρέψετε τη Βουλή σε πλυντήριο; Εμείς αυτό όχι απλώς θα το καταψηφίσουμε, θα το καταγγείλουμε κιόλας».