«Τα ακριβή στοιχεία κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών στις 19 Δεκεμβρίου, στη Βουλή των Ελλήνων, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011, όπως αυτά είχαν προϋπολογιστεί βάσει των κρατικών εσόδων, κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Τάσος Γιαννίτσης, με αφορμή τη δήλωση του Γενικού Διευθυντή της ΝΔ Αθανάσιου Σκορδά περί του αντιθέτου. Ο κ. Σκορδάς είχε δηλώσει ότι «είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να δίνονται από υπεύθυνες αρχές λανθασμένα στοιχεία σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων» προσθέτοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι για το 2011 η ΝΔ εισέπραξε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ λιγότερα απ' ό,τι το 2010».

Ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι «η αναφορά, σε δήλωση του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάση Σκορδά, στην εκταμίευση προς αυτή 12.749.671 ευρώ αφορά στις τρεις πρώτες δόσεις της χρηματοδότησης για το 2011 και δεν αναιρεί την ακρίβεια της συνολικής χρηματοδότησης, δεδομένου ότι τα κόμματα, όπως γνωρίζουν, έχουν λαμβάνειν και την τελευταία δόση του 2011».

Σημειώνει δε ότι «η εκχώρηση των δόσεων της χρηματοδότησης των κομμάτων στις τράπεζες, λόγω δανείων τους, δεν αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δεν έχει καμιά ανάμειξη στο θέμα αυτό».

Τέλος, ο κ. Γιαννίτσης ενημερώθηκε σήμερα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι για το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση στις 24 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, με επιστολή του στις 21 Δεκεμβρίου 2011 προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ζήτησε τη σύγκλησή της προκειμένου «τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις του υφιστάμενου καθεστώτος, ώστε στη συνέχεια να γίνει επεξεργασία των προτάσεων της κυβέρνησης για το θέμα».

«Πυρά» από ΚΚΕ και Συνασπισμό

Τη διαφωνία τους με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης δεν καθορίζεται από τα κόμματα, όπως ψευδέστατα διαδίδουν τα ΜΜΕ κάνοντας λόγο για αυξήσεις, όταν μάλιστα μέρος της δεν έχει δοθεί, και προσθέτει ότι η χρηματοδότηση καθορίζεται από νόμο του 2002 και το ετήσιο ύψος της αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με το ύψος του κάθε φορά κρατικού προϋπολογισμού.

Το ΚΚΕ, προσθέτει στην ανακοίνωση, «δεν θα είχε αντίρρηση να δεχτεί τη μείωση της κρατικής επιδότησης για λόγους αλληλεγγύης στο λαό που δεινοπαθεί, παρόλο που την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει τη χρησιμοποιεί για να ενημερώνει το λαό και να δρα για την οργάνωση της πάλης του. Ακόμα έχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται, προκειμένου να λαμβάνει την κρατική χρηματοδότηση, να δεχτεί όρους που παρεμβαίνουν στη λειτουργία και στη δράση του».

Εκείνοι που θέτουν σήμερα την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, αναφέρει το ΚΚΕ, μόνο τον λαό δεν σκέφτονται και «θέλουν η ύπαρξη και η δράση των κομμάτων να εξαρτάται κύρια ή αποκλειστικά από την επιθυμία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πρώτος και κύριος στόχος τους προφανώς είναι το ΚΚΕ, όμως γελιούνται. Το ΚΚΕ ούτε εξαρτάται από την πλουτοκρατία, ούτε υπάρχει περίπτωση να υποταχθεί σε αυτήν και στους μηχανισμούς της».

Ο ΣΥΝ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και ουσιαστικά στη λογική της διαφάνειας και της διασφάλισης της αυτόνομης λειτουργίας των κομμάτων» και προσθέτει ότι «αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ύπαρξη ενός βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου και ουσιαστικών ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια και θα εμποδίζουν την παρείσφρηση των ιδιωτικών συμφερόντων στη λειτουργία των κομμάτων».

Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι «ο τρόπος που διεξάγεται η συζήτηση για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων έχει ως σκοπό να βάλει όλα τα κόμματα στο ίδιο κάδρο: της μίζας, της διαφθοράς, του κρατικοδιαιτισμού και της αδιαφάνειας. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι το ίδιο το τμήμα του πολιτικού συστήματος που επί χρόνια έκανε πάρτι με τις σκανδαλώδεις, άδηλες χρηματοδοτήσεις από επιχειρήσεις, το βόλεμα "ημετέρων" σε κρατικές θέσεις και τα εκατομμύρια σε ΜΚΟ, τώρα κάνει "ιερό" αγώνα εναντίον της κρατικής χρηματοδότησης». Ο ΣΥΝ τονίζει ότι αυτό που μπορεί να συμβεί είναι «μέσω της αξιοποίησης των υπαρκτών προβλημάτων και στρεβλώσεων που αφορούν κόμματα που άσκησαν διαχρονικά εξουσία, αλλά και εύκολων λαϊκισμών, να οδηγηθούμε στη διαμόρφωση κομμάτων των πλουσίων ή κομμάτων εξαρτημένων από τις αγορές και τη διαπλοκή».