Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογών στους μισθούς με εξαίρεση εκείνους των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, άφησε σήμερα ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος από το βήμα της Βουλής. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για το ενδεχόμενο μείωσης σε μισθούς και συντάξεις και κατάργησης της εθνικής συλλογικής σύμβασης, ο Λουκάς Παπαδήμος, παρότι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις, πρόσθεσε ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των πιο αδύναμων στρωμάτων», ενώ σημείωσε με νόημα ότι «οι άνεργοι δεν έχουν κατώτατο μισθό ούτε 13ο και 14ο μισθό και πρέπει να νοιαστούμε και γι΄αυτό».

Ο κ. Παπαδήμος διευκρίνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα δει πού υπάρχουν περιθώρια για προσαρμογές προαναγγέλλοντας εμμέσως ότι ίσως εξαιρεθούν από αυτές οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς όπως είπε «για χαμηλόμισθους και χαμιλοσυνταξιούχους τα περιθώρια για προσαρμογές είναι περιορισμένα».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην εξετάσει το ρόλο του μισθολογικού κόστους» και τόνισε «όταν υπάρχουν στρεβλώσεις, είναι προτιμότερο να υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις με λίγο χαμηλότερες αποδοχές με συμφωνία και των δύο πλευρών, αντί κλειστές επιχειρήσεις και περισσότεροι άνεργοι».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδιανόητο να πιστεύει η κυβέρνηση ότι η χώρα θα σωθεί αν «κουτσουρευτούν» μισθοί στον ιδιωτικό τομέα που είναι ήδη χαμηλοί. Την κατηγόρησε μάλιστα ότι με τις πολιτικές της οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία καθώς, όπως είπε, «όσο επιμένετε στη λιτότητα και την ύφεση, τότε θα έχουμε και μικρές επενδύσεις και ταυτόχρονα θα διαλύεται και ο φορολογικό μηχανισμός, άρα το απευκταίο εσείς το φέρνετε με τις πολιτικές σας δηλαδή τη χρεοκοπία».

«Οδηγούμαστε στην καταστροφή με 150 χιλιόμετρα την ώρα, πάμε στο γκρεμό χωρίς φρένα και χωρίς σχέδιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, καταλογίζοντας μεγάλες ευθύνες για τους χειρισμούς στον πρωθυπουργό που δεν είναι και εκλεγμένος από το λαό, όπως είπε.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, που έχει σαν αποτέλεσμα απώλειες δισεκατομμυρίων από τα δημόσια έσοδα. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο κ. Παπαδήμος προανήγγειλε την:

-Eπέκταση του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών- εκροών καυσίμων στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, από διυλιστήρια έως πρατήρια.

-Eνίσχυση του ΣΔΟΕ με κατάλληλη τεχνολογία και εκπαίδευση και πιο σαφή προσανατολισμό για επιτόπιους ελέγχους, και

-Tοποθέτηση 6 σταθερών συστημάτων στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας με ακτίνες «Χ» για τον έλεγχο των βυτιοφόρων.