«Η θητεία του κ. Παπανδρέου έχει λήξει. Έληξε την ίδια ημέρα, που παραιτήθηκε από πρωθυπουργός κι ως εκ τούτου το καταστατικό λεει ότι πρέπει να πάμε σε εκλογή νέου προέδρου», δήλωσε η Σούλα Μερεντίτη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στον «ΒΗΜΑ 99,5».  «Όσον αφορά στον Γ. Παπανδρέου, βάσει του καταστατικού, έχει λήξει η θητεία του κι έχει πάψει να είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το καταστατικό του κόμματος από το 2004, με απόφαση του κ. Παπανδρέου, προβλέπει η εκλογή του αρχηγού του κόμματος να γίνεται από τη βάση.   

Ζητάμε, λοιπόν, εφαρμογή άμεσα του καταστατικού του κόμματος. Τώρα. Κι όταν λέμε τώρα δεν είναι αύριο, θα χρειαστούν μία – δύο βδομάδες, πάντως να ξεκινήσει η διαδικασία, γιατί πολύ καιρό τώρα παίζουμε με τις λέξεις η με τις επιθυμίες κάποιων η κάποιου. Η όποια ανώμαλη κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ επηρεάζει και τη λειτουργία της κυβέρνησης. Κι αυτό δεν επιτρέπεται».   

Για το αν θα μπορούσε ο Γ. Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα, η κ. Μερεντίτη διευκρίνισε: «Αυτό δεν μπορεί κανείς να του το απαγορεύσει. Βεβαίως ο κάθε ένας που θα θελήσει να διεκδικήσει την ψήφο των μελών και φίλων του κόμματος, κι ως εκ τούτου θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στη προεκλογική περίοδο, θα πρέπει να πει τώρα σε μας κι αργότερα στον λαό τι προτίθεται, τι μπορεί, τι θέλει να κάνει, για να δώσει στην Ελλάδα μια άλλη προοπτική την οποία χρειάζεται και περιμένουν όλοι οι Έλληνες».  

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, εξέφρασε ξεκάθαρα τη στήριξή της στον Ευ. Βενιζέλο, λέγοντας πως «το να είσαι υπουργός Οικονομικών, ειδικά σήμερα σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι πάρα πολύ δύσκολο. Μπορεί να σου αποσπά όλες τις δυνάμεις επί εικοσιτετραώρου βάσεως, αλλά εγώ θεωρώ ότι ο κ. Βενιζέλος μπορεί και θα τα καταφέρει».   

«Είναι γεγονός ότι ενώ πήραμε μέτρα δεν είχαμε το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε ή θα έπρεπε να είχαμε γιατί δεν πατάξαμε τη φοροδιαφυγή - θα πρέπει να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι – και δεν έγιναν οι διαρθρωτικές αλλαγές, συνολικά, όπως οφείλαμε να κάνουμε.  

 Συζητάμε τώρα για την ανταγωνιστικότητα, για παράδειγμα, της ελληνικής οικονομίας και λέμε αν θα κόψουμε κι άλλο τους μισθούς, ενώ δεν είναι αυτός ο κυρίαρχος παράγοντας που καθιστά την οικονομία ανταγωνιστική», ανέφερε για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.   

Σε ερώτηση για το εάν θα ψηφίσει νέα μέτρα περικοπής μισθών, η κ. Μερεντίτη απάντησε: «Εγώ θα εξακολουθήσω να ψηφίζω κάθε τι που θεωρώ ότι είναι λίγο πριν ή πολύ πριν από την κόκκινη γραμμή, που είναι η σωτηρία της χώρας. Δυστυχώς είμαι απόλυτα ειλικρινής.   

Το κυρίαρχο η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη είναι κόκκινη γραμμή γι' αυτό αναγκάζομαι να ψηφίζω και μέτρα που είναι επώδυνα. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να βρούμε και θα βρούμε, άλλους τρόπους για να αποφύγουμε τη μείωση του κατώτερου μισθού. Εκεί δεν πρέπει να πάμε».