Μέχρι να ολοκληρωθούν το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) και η ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας με την τρόικα, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με οξείς οικονομικούς κινδύνους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Από το βήμα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, σημείωσε πως μόνο όταν έχουν κλείσει επιτυχώς οι δύο αυτές διαδικασίες θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα πατάει πια σε στέρεο έδαφος, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση.

Αναφερόμενος στις αιτίες της κρίσης, επισήμανε ότι φτάσαμε ως εδώ γιατί αποτύχαμε σε δύο κύρια μέτωπα, το δημοσιονομικό και το μέτωπο της ανταγωνιστικότητας.

Αφού πρόσθεσε πως σε αυτά τα δύο μέτωπα επικεντρώνονται σήμερα οι προσπάθειες οικονομικής προσαρμογής, τόνισε πως η χώρα πρέπει να βελτιώσουμε τις εξαγωγικές επιδόσεις, και αυτό απαιτεί βελτιώσεις ανταγωνιστικότητας και μείωση του σχετικού κόστους των εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό ανεφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, σημειώοντας ότι αν και ως λαός είμαστε σκληρά εργαζόμενοι πρέπει να γίνουμε και πιο αποτελεσματικοί. «Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας» συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του πρωθυπουργού γράφτηκε μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για το PSI.