Για  «υποβάθμιση - ομολογία αποτυχίας» έκανε λόγο η Ρένα Δούρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής, σχετικά με την υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας εννιά κρατών της ευρωζώνης από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's. «Η υποβάθμιση της Γαλλίας, που χάνει το τριπλό της Α καθώς και άλλων οκτώ χωρών της Ευρωζώνης, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, κάνει φανερή τη στρεβλή πολιτική που ακολουθούν οι δεξιές ηγεσίες της Γερμανίας και της Γαλλίας για την επίλυση της κρίσης. Η τελευταία, παρ’όλες τις διαδοχικές, δήθεν “ιστορικές” συνόδους κορυφής και διμερείς συναντήσεις σε Βερολίνο και Παρίσι, γιγαντώνεται, πλήττοντας πλέον την καρδιά της Ευρωζώνης. Το ευρώ συνεχίζει την καθοδική του πορεία, η Ε υρωζώνη εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική περιδίνηση ενώ παράλληλα οι κοινωνίες, στις οποίες έχει επιβληθεί λιτότητα διαρκείας, αποσυντίθενται» τονίζει.

«Η υποβάθμιση της Γαλλίας δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο ή αποτυχία ειδικά της πολιτικής Σαρκοζί αλλά συνολική χρεοκοπία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου» επισημαίνει.

«Η λύση της κρίσης, που δεν είναι πια χρέους αλλά ανάπτυξης, δεν θα δοθεί από τους οίκους αξιολόγησης, που έχουν πλέον ταυτιστεί με την επιβολή μέτρων λιτότητας που τροφοδοτούν την ύφεση με τα γνωστά, για τη χώρα μας, καταστροφικά αποτελέσματα. Αλλά από τη ρήξη με τη μέχρι σήμερα πολιτική προς την κατεύθυνση των μόνων Α που μετράνε για τους πολίτες: της Ανάπτυξης, της Απασχόλησης, της Αλληλεγγύης» καταλήγει στη δήλωσή της.