«Αγαπητέ Γιώργο θέλω να σε συγχαρώ για τις γενναίες αποφάσεις σου να αποχωρήσεις από πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στην κοινή μας πορεία, παρά τη σύγκρουση του 2007, δεθήκαμε συναισθηματικά και αποδείξαμε πως εννούμε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός των Οικονομικών επισήμανε οτι «η χώρα είναι σε τραγική κατάσταση» και πρόσθεσε ότι  «οι τρεις μήνες που έρχονται είναι οι κρισιμότεροι στη μεταπολεμική πορεία της χώρας».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι τους τρεις επόμενους μήνες «παίζεται και η υπόσταση της παράταξης. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης. Όποιος κλείνει το μάτι στον ελληνικό λαό με το μύθο της επαναδιαπραγμάτευσης λέει ψέματα στον ελληνικό λαό. Κανείς δε θα κρύβεται πίσω από τον άλλο. Ούτε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Αυτό απαιτεί το πολιτικό ήθος και το μέγεθος του προβλήματος». Είπε ότι τώρα είναι η ώρα «να επανασυστήσουμε την παράταξη. Φαντάζομαι δε θα το κάνουμε αυτό από την 1η μέχρι την 29η Απριλίου, όταν θα έχουμε προεκλογική εκστρατεία. Πρέπει από τώρα να ανοίξουμε ιδεολογικές συζητήσεις και να δώσουμε τις απαντήσεις». 

«Φέραμε την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου στη χώρα. Αλλά άρχισε η απώλεια ελέγχου. Φθάσαμε έτσι σε μία πολιτική ανατροπή. Γιατί το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στην πραγματικότητα την εντολή προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μέτωπο που θα μπορούσε να πείσει την κοινωνία και τους εταίρους για την ανταπόκριση της χώρας στις υποχρεώσεις της. Αλλά η ΝΔ εξακολουθεί να λειτουργεί ως αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ σηκώνει μόνο το βάρος των δύσκολων αποφάσεων.  Πρόκειται για μία επιχείρηση παραπλάνησης καθώς αυτοί που έχουν τις ευθύνες θέλουν να επανέλθουν ως διασώστες. Για να εφαρμόσουν μια πολιτική στην οποία συμβάλλουν και με την οποία διαφωνούν» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Το διακύβευμα της χώρας είναι το διακύβευμα της παράταξης. Δεν υπάρχουν δύο διαφορετικά διακυβεύματα. Το εσωτερικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ είναι η άλλη όψη του προβλήματος της χώρας. Χρειάζεται μία λύση άμεση. Είχα ζητήσει αυτό να γίνει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Τώρα που το ξανασκέφτομαι έπρεπε να πω μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Γιατί την τελευταία εβδομάδα έγιναν κρισιμότατες διαπραγματεύσεις».
 
Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι κανείς δεν έδωσε σημασία στην πρακτική του πρόταση αφήνοντας να εννοηθεί ότι  ενδεχομένως να μην είναι υποψήφιος: «Και φθάσαμε εδώ. Δε δίνω καμία σημασία στα διαδικαστικά. Προσωπικά δεν έχω κανένα δίλλημα. Προτεραιότητά μου είναι η αποστολή στην κυβέρνηση. Όπου έχω ζητήσει να καταγραφεί στα πρακτικά της σύσκεψης των αρχηγών ότι παρέμεινα ως εντολοδόχος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Άρα θα κάνω το καθήκον μου. Αλλά για να πετύχουμε θα πρέπει να υπάρχει ειλικρινής στήριξη. Από τους υπουργούς και την ΚΟ».

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «έχει μεγάλη σημασία να στείλουμε μήνυμα σταθερότητας και υπευθυνότητας. Αυτό περιμένουν ο ελληνικός λαός και οι εταίροι μας. Το γεγονός ότι στις 12 Νοεμβρίου σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει εκληφθεί από τους δανειστές ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
 
Επεσήμανε ωστόσο ότι «παρά την κοινή κυβέρνηση το πολιτικό παιχνίδι παίζεται με τους παλαιούς όρους. Με τον πιο παλιοκαιρίσιο τρόπο» υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αρθούμε στο επίπεδο που επιβάλλουν οι περιστάσεις». Και πρόσθεσε: «Τι κάναμε τα τελευταία 2,5 χρόνια; Πικράναμε τον λαό για να σωθεί το έθνος. Αυτή ήταν η τραγική μοίρα του ΠΑΣΟΚ από το 2009 και μετά. Πρόκειται για έναν ηθικό, πολιτικό και εκλογικό ακρωτηριασμό στο όνομα της σωτηρίας της χώρας».

Συνεχίζοντας ο κ. Βενιζέλος είπε: «Ανήκω σε αυτούς που δεν δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα τις επιλογές του πρώτου προγράμματος. Και πως το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να πάρει μόνο το βάρος. Πολλές φορές στο υπουργικό εξέφρασα τις ενστάσεις για τις μακροοικονομικές προβλέψεις. Από την αρχή ανήκα σε αυτούς που μετείχαν στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Και ως υπουργός Άμυνας συνέβαλα όσο μπορούσα στη μείωση του ελλείμματος το 2009 και το 2010. Τον Ιούνιο του 2010 μετά από μία έντονη προσωπική πίεση του Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβα ευθύνες που δε μου ανήκαν, γνωρίζοντας το προσωπικό κόστος και τη φθορά. Ευχαριστώ τον Γιώργο Παπανδρέου που μου έδωσε τη δυνατότητα και τους βουλευτές με τους οποίους κρατάμε μαζί όρθια τη χώρα».


Πηγή: protothema.gr


Σχετικά θέματα:

Xρυσοχοΐδης: Το ΠΑΣΟΚ αργοπεθαίνει

Παπουτσής: Ναι σε «μεγάλο ΠΑΣΟΚ», όχι σε «καταστατικό α λα καρτ»
Παναγιωτακόπουλος: «Παραδώσαμε στην χλεύη το μεγαλύτερο σοσιαλιστικό κόμμα της Ευρώπης»