Το στρατηγικό διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η με κάθε τρόπο ενότητα, αλλά η σφυρηλάτηση μιας συνολικής προοδευτικής συναντίληψης, τόνισε η Λούκα Κατσέλη στην χθεσινοβραδινή ομιλία της στο Εθνικό Συμβούλιο, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής και ιδιαιτέρως της οικονομικής πολιτικής. Ωστόσο αναγνώρισε τη δυσκολία της κατάστασης που παρέλαβε η κυβέρνηση, που ήταν πολύ κακή και βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση και κατόρθωσε να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Παρ' όλα αυτά, όπως ανέφερε, "δεν είμαστε υπερήφανοι στην ψυχούλα μας για το συνολικό έργο της κυβέρνησης" και πρόσθεσε ότι "δεν έχουμε κοινή αφήγηση" για όσα έγιναν την προηγούμενη διετία.

Ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί κόψαμε μισθούς και συντάξεις, αυξήσαμε την ανεργία, γιατί δεν λογοδοτούν οι τράπεζες, τί έκαναν με τα 55 δισ. των εγγυήσεων και τί κάνουν με τη ρευστότητα.

Δεν μπορούμε, είπε, να απαντήσουμε αν οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, γιατί φοβόμαστε ότι μπορεί να αποδειχτούμε αναξιόπιστοι.

Σχετικά με το νέο κυβερνητικό σχήμα είπε ότι στο ΠΑΣΟΚ "δεν είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη δεξιά και αναβαθμίσαμε τον κ. Καρατζαφέρη", ενώ πρόσθεσε ότι ορισμένα στελέχη του Κινήματος κάνουν περισσότερο νεοφιλελεύθερες προτάσεις και από εκείνες της ΝΔ.

Με όλα αυτά, πρόσθεσε, ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε ΠΑΣΟΚ. Και επισήμανε ότι υπουργοί εμφανίζονται σήμερα σαν να μην ήξεραν για το μνημόνιο, δεν το ήθελαν ή ότι ήταν απόντες και λίγοι από αυτούς συγκρούστηκαν με συμφέροντα. Και παράλληλα ρίχνουν όλες τις ευθύνες στους "κηπουρούς", λες και οι άλλοι που κυβέρνησαν 40 σχεδόν χρόνια, δεν είχαν καμία ευθύνη.

Τόνισε επίσης ότι δεν μπήκαν κόκκινες γραμμές στις συζητήσεις με την τρόικα και όσοι το έκαναν λοιδορήθηκαν από τα ΜΜΕ και βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης. Και πρόσθεσε ότι δεν γίνεται να αξιολογείται το κυβερνητικό έργο από τα ΜΜΕ, ενώ ανέφερε και το όνομα του Γιάννη Πρετεντέρη, ως έναν από τους αξιολογητές. Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι για να πετύχει το ΠΑΣΟΚ "πρέπει να ξαναγίνουμε υπερήφανοι που είμαστε ΠΑΣΟΚ".

Υπέρ της αρχικής πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου για διαρχία τάχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος της Βουλής διατύπωσε ανοικτά τις απόψεις του για την πορεία του ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα τονίζοντας ότι δεν εξηγήθηκαν επαρκώς σημαντικές επιτυχίες αλλά έγιναν και λάθη. "Νιώσαμε μεγάλη έκπληξη , λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης , τον Ιανουάριο του 2010, ότι η χώρα ήταν ενώπιον χρεοκοπίας. Πήραμε μέτρα γρήγορα μεν αλλά δεν έφτασαν", είπε ο κ. Πετσάλνικος και πρόσθεσε ότι "ο μηδενισμός της διετίας αδικεί τους πάντες και θα είναι κουτό να μην αναφέρουμε ότι έγιναν ακόμη και λάθος επιλογές" .

Το άνοιγμα πολιτικού διαλόγου, την στροφή στις οργανώσεις του Κινήματος, την κατάθεση "πολιτικής πλατφόρμας" από κάθε υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και την "αυτονόητη", όπως είπε, παραίτηση των υποψηφίων για την προεδρία από τις κυβερνητικές θέσεις, πρότεινε στο Εθνικό Συμβούλιο η Μαριλένα Κοππά. Η κ. Κοππά είπε ότι η επιλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες αλλά να πραγματοποιηθεί με βάση το Καταστατικό και την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, από την πλευρά του κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου, "εφόσον ο ίδιος κρίνει, να παραμείνει πρόεδρος του Κινήματος και να ηγηθεί και του εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ