Εκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου και του Πολιτικού Συμβουλίου, με ανάταση χειρός από το Εθνικό Συμβούλιο. Πέντε ή έξι στελέχη, καταψήφισαν την πρόταση αυτή (Π. Ευθυμίου, Λ. Γρηγοράκος, Στ. Τσιλίκης, Ι. Βαρδακαστάνης, κ.α) ενώ αρκετοί άλλοι δήλωσαν «παρών». Ορισμένα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου απουσίαζαν από την ψηφοφορία καθώς νωρίτερα είχε επικρατήσει η εντύπωση ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στην Ιπποκράτους και στα κορυφαία στελέχη  να λήξει η χωρίς ψηφοφορία η διήμερη συνεδρίαση.

Όσοι δεν ψήφισαν την πρόταση, μιλούσαν για μια «ανάπηρη απόφαση», καθώς παρά την πίεση από πολλά στελέχη να υπάρξει ουσιαστικός απολογισμός και αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης διετίας εγκρίθηκε, όπως έλεγαν, η γραμμή της ομιλίας Παπανδρέου ότι την κυβέρνηση του την έριξαν τα συμφέροντα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού «να οργανωθεί για τον Μάρτιο» απέφυγε όμως να επαναλάβει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, λέγοντας απλώς ότι «θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι».
 ταμπού», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύσει σε πολλά ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, κατέληξε όμως λέγοντας πως τώρα που διακυβεύεται η σωτηρία της χώρας, ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά.Πηγή: in.gr