Εβδομάδα σκληρών διαπραγματεύσεων αρχίζει από σήμερα, με το PSI να έχει εισέλθει στην τελική ευθεία και με στόχο να κλείσει, εάν γίνει εφικτό, εντός της εβδομάδος. Ο κ. Νταλάρα επισκέπτεται εκ νέου την Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη, όμως εν τω μεταξύ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση με επικεφαλής τον κ. Πέτρο Χριστοδούλου του ΟΔΔΗΧ και τους τραπεζίτες αρχίζουν από αύριο. Το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση, για την οποία έχει άμεση ενημέρωση και δυνατότητα παρέμβασης ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, εστιάζεται στο επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα λάβουν οι πιστωτές μετά το κούρεμα.

Η πρόταση που μεταφέρει ο κ. Νταλάρα για λογαριασμό των τραπεζών, ζητά επιτόκιο πάνω από 5% και μέχρι 5,5%.

Το επιτόκιο αυτό, κατά το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδος, θεωρούν ότι δεν καθιστά το χρέος βιώσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια. Η αντιπρόταση, όπως εκφράσθηκε δια του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε, βασίζεται σε αισθητά χαμηλότερο επιτόκιο από 2% έως 4% το ανώτερο, που απέρριψαν οι τραπεζίτες με αποτέλεσμα να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις την προηγούμενη εβδομάδα.

Η διαπραγμάτευση που ξεκινά σήμερα αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή από την πλευρά των τραπεζών, διότι η αποδοχή χαμηλότερου επιτοκίου, αυξάνει σημαντικά τη σωρρευτική ζημία που θα υποστούν μετά το κούρεμα και η οποία μπορεί να φθάσει –ανάλογα με το επιτόκιο- μέχρι και 70%, αυξάνοντας σημαντικά τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για να καλύψουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Tην ίδια ώρα, την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, μετά τις επαφές που είχε την Κυριακή στην Αθήνα.

Ο Γερμανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της ΝΔ Σταύρο Δήμα, μεταφέροντας το μήνυμα της καγκελαρίου Μέρκελ, υπέρ της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και της εφαρμογής των ήδη ψηφισμένων νόμων.

Με πληροφορίες από το protothema.gr

Σχετικά Θέματα:

TAGS