Σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 18.00. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε την Τετάρτη τηελφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Κατά τη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να ζητήσει τη πλήρη στήριξη από τους κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη.

Η σύσκεψη Παπαδήμου- Παπανδρέου- Σαμαρά- Καρατζαφέρη, σύμφωνα με πληροφορίες επισπεύστηκε λόγω της αναχώρησης του Γ. Παπανδρέου για τη Λατινική Αμερική, όπου συνεδριάζει η Σοσιαλιστική Διεθνής της οποίας είναι πρόεδρος.

Αμέσως μετά το πολιτικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου(IIF) Τσαρλς Νταλλάρα.

Οι εξελίξεις για το PSI, μετά την χθεσινή 3ωρη συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τον κ. Νταλλάρα, φαίνεται ότι έχουν μπει στην τελική ευθεία και ενδεχομένως να οριστικοποιηθούν μέχρι αύριο Παρασκευή.

Μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις στην κυβέρνηση επικρατούσε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, καθώς φαινόταν ότι η συμφωνία ανταλλαγής των ομολόγων κλείνει με ευνοϊκούς όρους.

Χαρακτηριστικό του σημείου στο οποίο βρίσκονταν χθες οι διαπραγματεύσεις, αλλά και της κρισιμότητας της κατάστασης ήταν το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δήλωνε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιζόταν και τις επόμενες ώρες, κάτι που επιβεβαίωνε με ανακοίνωσή του και το ΙΙF.

Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικώς θα επιτευχθεί συμφωνία για το PSI και το θέμα που κυριαρχεί στις επαφές είναι κυρίως το ύψος του επιτοκίου που θα έχουν τα νέα ομόλογα.  

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων εξετάζουν ορισμένα hedge funds που έχουν θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους εφαρμόζοντας αναδρομικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης. Η προειδοποίηση αυτή έρχεται ως άμεση απάντηση στη συνέντευξη του έλληνα πρωθυπουργού στους New York Times την Τετάρτη, στην οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για την αποδοχή από τους πιστωτές μέρος των απωλειών, σε περίπτωση που δεν καταλήξουν οι συνομιλίες.


Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, τα hedge funds θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα καταπατά τα δικαιώματα των ομολογιούχων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι πρόσφατες εκτιμήσεις της JP Morgan, από τα 206 δισ. ευρώ ελληνικό χρέος που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες, περίπου τα 80 δισ. ευρώ ανήκουν σε «ανεξάρτητους» επενδυτές (κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, hedge funds και φυσικά πρόσωπα). Απ' αυτά τα 15 με 20 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανήκουν σε hedge funds. Τα υπόλοιπα ανήκουν σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 


Σχετικά Θέματα:


TAGS