"Δεν υπάρχει επίσημη προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που αφορούν το PSI, θα ήταν, ωστόσο, ευκταίο είναι η συμφωνία να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν, σημειώνοντας παράλληλα, ότι θα ήταν χρήσιμο οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν στις 30 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, να γνωρίζουν τη συμφωνία για το PSI. Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στην εφημερίδα New York Times, σχετικά με την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων, ο Αμαντέου Αλταφάζ απέφυγε να σχολιάσει και αρκέστηκε λέγοντας: "Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε να ολοκληρωθούν σύντομα. Έχουν μπει νέες προτάσεις στο τραπέζι. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν μετέχει στις διαπραγματεύσεις".

Συνεχίζοντας, ο Α. Αλταφάζ εξήγησε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων και η οποία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, με τη σειρά τους θα πρέπει να εκτιμήσουν το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών και τον όγκο των ομολόγων που θα ανταλλαγούν. Θα εκτιμήσουν, με άλλα λόγια, κατά πόσο η συμφωνία συνάδει με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά στην αποστολή του κλιμακίου της Τρόικας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα συζητηθούν οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα και θα γίνουν διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο στις βασικά του στοιχεία, θα αποτελεί συνέχεια του πρώτου. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η επίτευξη συμφωνίας για το PSI αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση που θα ακολουθήσει.

Σε ό,τι αφορά την παραμονή της Τρόικας στην Αθήνα, απέφυγε να κάνει προβλέψεις, τονίζοντας ότι "θα παραμείνει, όσο χρειαστεί, έως ότου να ολοκληρώσει το έργο της".


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ