Το πρώτο κοινοβουλευτικό ρήγμα στη συνοχή της κυβέρνησης Παπαδήμου επέφερε ο «κώδικας περί ναρκωτικών» που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τον οποίο καταψηφίζουν ΝΔ και ΛΑΟΣ αλλά και το ΚΚΕ. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για χρήστες ναρκωτικών ουσιών, με αποποινικοποίηση του αδικήματος για ίδια, αποκλειστική χρήση ενώ προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για οργανωμένες μορφές διακίνησης, καθώς όμως και υπό όρους απόλυση από τις φυλακές όσων έχουν εκτίσει το ένα τρίτο της πραγματικής ποινής τους.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, τονίζεται ότι «η μεταρρύθμιση του κώδικα νόμων για τα ναρκωτικά εμφανίζεται αναγκαία στις εξής κατευθύνσεις:

- Αυστηρή καταστολή των βαρύτερων και οργανωμένων μορφών διακίνησης, αλλά με προσεκτικό διαχωρισμό τους από τις ελαφρύτερες περιπτώσεις.

- Προσπάθεια διάκρισης και διαβάθμισης των σχετικών εγκλημάτων, ώστε να αποφεύγονται οι δυσανάλογα βαριές ή ευνοϊκές μεταχειρίσεις.

- Αποποινικοποίηση τόσο της χρήσης ναρκωτικών ουσιών όσων και των υποστηρικτικών αυτής πράξεων, όπως κατοχή και με οποιονδήποτε τρόπο προμήθεια προς ίδια χρήση.

- Διευκόλυνση της ουσιαστικής εφαρμογής μέτρων απεξάρτησης, σωματικής και ψυχολογικής αντί του εγκλεισμού στις κοινές συνθήκες της φυλακής».

Πηγή: skai.gr